Teljes tél: sok a baleset, nagyvárosi gondok

Több megyében gondot okoz az időjárás, ez meglátszik az utakon.

Főként Borsod-Abaúj-Zemplén megyében okoz gondokat az időjárás, kidőlt fákat, leszakadt faágakat távolítanak el a tűzoltók – közölte a katasztrófavédelem csütörtök reggel az MTI-vel.

A közlemény szerint már több mint húsz ilyen jellegű bejelentés érkezett a megye műveletirányítási ügyeletére egyebek közt Miskolc-Diósgyőr, Ózd, Borsodnádasd, Szerencs, Putnok, Trizs, Füzér és Tiszakarád környékéről. A megye hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltói folyamatosan dolgoznak a káresetek felszámolásán. Heves megyében az egri szerpentin járhatatlan lett – tudtuk meg időközben.

Gondok két keleti nagyvárosban

A Pannon Hírnök információ szerint Miskolcon lezárták a havazás miatt a szikszói emelkedőt, itt és Debrecenben a tömegközlekedés akadozik: az MTI jelentése szerint Debrecenben a csütörtök hajnali ónos eső fennakadást okozott a tömegközlekedésben, Miskolcon a havazás miatt késnek a járatok.

A hajnali intenzív ónos eső miatt lefagyott felsővezetékek gondot okoznak a debreceni villamos- és trolibusz-közlekedésben – közölte a DKV Debreceni Közlekedési Zrt. sajtószolgálata csütörtök reggel az MTI-vel. Közleményük szerint a villamosok sem az 1-es, sem a 2-es vonalon nem közlekednek, helyettük a teljes vonalon villamospótló autóbuszok viszik az utasokat.  Fennakadások vannak a helyi trolibusz-közlekedésben is: valamennyi vonalon késésre kell számítani.

Miskolcon a havazás miatt lelassult a tömegközlekedés, kisebb-nagyobb késések előfordulnak. A 15-ös busz csütörtök reggeltől fakidőlés miatt csak a bánkúti elágazásig közlekedik. A 21-es és 101B-s autóbusz átmenetileg az Újgyőri főtér és a Kandó Kálmán utca végállomás között az Andrássy utcán jár, a 16-os busz a Bányaüzem megállóhelyig közlekedik.

A fő közlekedési, illetve a buszútvonalakat síkosságmentesítik, és jelenleg több mint háromszáz hómunkás dolgozik.

Jégbordás-csúszós autópályák az ország középső részén

Közép-Magyarországon az M0-M7-es gyorsforgalmi utakon is sok gondot okoz a havazás, főleg Budapest és Fejér megye között, itt több jármű elakadt korábban. Sőt, az az M7-esen jégbordás útfelület van, és Martonvásár térségében egy kamion keresztbe fordult Budapest felé, emiatt több kilométeres torlódás van egészen a 32-es kilométerkőig.

Keresztbefordult kamiopn Martonvásárnál. Fotó: Facebook/Ladinszki Attila

Törökbálintál karambol történt: a katasztrófavédelem az MTI-vel azt közölte, hogy az M0-s autóúton az M5-ös autópálya felé vezető oldalon, a 6-os kilométernél, Törökbálint térségében egy nyerges vontató, egy teherautó, egy kistehergépkocsi és egy személyautó ütközött össze. Az érintett útszakaszon forgalomkorlátozásra és torlódásra kell számítani. Később, szintén Szeged felé távolabb pedig egy horrorkaraván okozott balesetet ugyanezen az úton.

Horrorkaraván az M0-áson. Fotó: Koncz László/Facebook

Az Útinform tájékoztatása szerint több jármű ütközött össze az M3-as autópályán is, Budapest felé a 69-es kilométernél, a Gyöngyös-Nyugat csomópontnál. Egy sávon araszol a forgalom, nagy a torlódás. Ugyancsak Budapest felé, Polgár térségében, a 171-es kilométernél két kamion és egy rendőrautó szenvedett balesetet, ott a külső sávot zárták le.

Fotó: Facebook/Mészáros Gábor

Az M4-es autóúton, a főváros felé vezető oldalon egy autó szalagkorlátnak ütközött Üllőnél, a 25-ös kilométernél, itt szintén sávlezárásra kell számítani. Az M1-es autópályáról az M0-s autóútra történő felhajtás csak egy sávon lehetséges, mert a csomópontban baleset történt. Itt is torlódásra kell számítani.

És ez csak a kezdet, ugyanis az előrejelzések szerint a közlekedők csütörtökön elsősorban Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében számíthatnak jelentősebb ónos esőre, míg hó főleg Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében várható.

Időközben hóvihar csapott le Nyíregyházára, erről látványos fotók jöttek.

Vezessenek óvatosan!

Kiemelt kép: autopalyahirek.hu

 

Hazai Tükör | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook

 


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek