Ballagás után felgyújtotta halott áldozatát

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2019. június 19-én elrendelte annak a két férfinak a letartóztatását, akiket a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság emberölés bűntettével és bűnpártolás bűntettével gyanúsít.

A gyanúsítottak testvérek. Egyikük Dánszentmiklóson egy házban lakott a sértettel. A gyanúsított és a sértett is alkalmi munkából élt, mindketten napi rendszereséggel fogyasztottak nagyobb mennyiségben szeszes italt. Köztük korábban komoly nézeteltérés nem volt.

2019. június 15-én a gyanúsítottak ballagási ünnepségre voltak hivatalosak, ahova P. A. gyanúsított már a délutáni órákban megérkezett élettársával. P. A. gyanúsított az ünnepségen szeszes italt fogyasztott annak ellenére, hogy epilepsziájára rendszeresen gyógyszert kellett szednie. 21 óra körül kerékpárral megérkezett P. Zs. gyanúsított is az ünnepségre már ittas állapotban. Itt azt állította, hogy a sértett le akarta szúrni, holott ez nem volt igaz. Testvére, P. A. gyanúsított erre dühös lett, és kerékpárral a sértett lakhelyére indult, ahova P. Zs. gyanúsított is követte ugyancsak kerékpárral.

A sértett, mire a gyanúsítottak a házhoz értek, már az ágyában feküdt. P. A. gyanúsított az ágyból a földre rántotta és ütlegelni kezdte ököllel a sértettet és közben szidalmazta. A bántalmazástól a sértett már a szobában védekezésre képtelen állapotba került. A gyanúsított kivonszolta a magatehetetlen sértettet az udvarra, ahol kezét, lábát és a fejét egy bálamadzaggal egy fához kötözte, majd tovább folytatta a bántalmazását kézzel és lábbal. Az udvaron történt bántalmazást P. Zs. gyanúsított tétlenül végignézte, testvérét nem akadályozta meg a sértett bántalmazásában és segítséget sem kért.

Ezt követően mindkét gyanúsított visszament a ballagási ünnepségre, ahol a résztvevők látták, hogy P. A. gyanúsított keze és ruházata véres, sőt a gyanúsított el is mondta, hogy megverte áldozatát és a fához kikötötte.

P. Zs. gyanúsított lakhelyére visszatérve észlelte, hogy a sértett semmilyen életjelet nem ad. A gyanúsított lefeküdt aludni, majd másnap reggel, italozást követően elment alkalmi munkát végezni, ahonnan kora délután érkezett haza. Ebben az időben ment át hozzá a testvére és annak élettársa. P. A. gyanúsított levágta a fáról a sértett holttestét, majd arra különböző éghető anyagot tettek és meggyújtották. A szomszédok észlelték a tüzet, ezért az ingatlanra mentek, ahol felfedezték az összeégett holttestet és értesítették a hatóságokat.

A tényállás alapján P. A. megalapozottan gyanúsítható emberölés bűntettével, míg P. Zs. megalapozottan gyanúsítható emberöléssel kapcsolatban elkövetett bűnpártolás bűntettével. Megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsítottak szabadlábon hagyásuk esetén megszöknének vagy elrejtőznének, illetve megnehezítenék a nyomozást.

A bíróság az ügyészi indítványt megvizsgálta és azzal egyetértett, ezért elrendelte a gyanúsítottak letartóztatását az első fokú bíróság tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, legfeljebb azonban 2019. július 19-ig.

A döntés ellen a két gyanúsított és az I. r. gyanúsított védője fellebbezéssel élt, a II. r. gyanúsított védője 3 nap gondolkodási időt tartott fenn.

A döntés így nem végleges, de végrehajtható.


Hasonló cikkek