Baloldali casting: Jakab az első kieső?

Jövőre országgyűlési választások, így a baloldal megint nekiáll, hogy kiválassza a legérdemesebb jelöltjeit. Igaz, most elvileg nem veszekedéssel, hanem demokratikusan.

Elkezdődött az ellenzéki miniszterelnök-jelölti casting, az elmúlt héten Jakab Péter, a Jobbik elnöke jelentkezett be a pozícióra. Ő az első hivatalos jelölt, akinek elképzelhető, hogy Gyurcsány Ferenc feleségével kell megküzdenie az előválasztáson.

A hirado.hu az olvasóit ezúttal arról kérdezte, hogy szerintük van esélye a Jobbik elnökének, hogy a baloldal közös miniszterelnök-jelöltje legyen.

Jakabnak a hírek szerint Gyurcsány Ferenc feleségével, Dobrev Klárával (DK) is meg kell majd küzdenie az előválasztáson,

a DK elnöke ugyanis korábban azt mondta: ha lesz jelöltje pártjának, akkor az Dobrev Klára lesz. Rajtuk kívül sok név felmerült, mint lehetséges miniszterelnök-jelölt, például Márki-Zay Péter, Fekete-Győr András, Pálinkás József vagy Karácsony Gergely. De Jakabon kívül még egyikük jelöltsége sem hivatalos.

Olvasóik túlnyomó többsége, 73 százaléka úgy gondolja, hogy Jakab Péternek nincs esélye a miniszterelnök-jelöltségre.

Jakab Péter

Ezen belül 40 százaléka gondolja úgy, hogy a mindog szomorú tekintetű Jakabnak a Jobbikon belül sem egyértelmű a helyzete, és a szavazók 33 százaléka mondja azt, hogy ehhez Gyurcsánynak is lesz egy-két szava.

A legkevesebb szavazatot az „Igen, nehéz lenne nála jobb jelöltet találni” válaszlehetőség kapta, tehát a szavazók 27 százaléka gondolja úgy, hogy Jakab Péter megfelelő miniszterelnök-jelölt lenne, és nála jobb jelöltet nehezebb lenne találni.

Megnyílt az út Dobrev előtt?

 

Hazai Tükör | Pannon Hírnök


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek