Bandák háborúja miatt áll lángokban Haiti fővárosa

Továbbra sincs nyugalom a karibi szigetországban

Ezrek kényszerültek elmenekülni június eleje óta a haiti fővárost, Port-au-Prince-t sújtó erőszakos cselekmények miatt – közölte szerdán az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatala (OCHA)

Az OCHA szerint több ember vesztette életét és sokan megsebesültek az erőszakos cselekmények következtében. Lakóházak és üzletek százait gyújtották fel. A hivatal szerint a történtek hátterében a város kerületeiért rivalizáló bandák állnak.

Az OCHA kiemelte, hogy a haiti főváros rendőrsége nem tudja biztosítani az emberek védelmét. Előzetes becslések szerint eddig 5600-an voltak kénytelenek elhagyni otthonaikat. Sokan közülük a kevésbé veszélyes városrészekben kerestek menedéket és most a szabad ég alatt, illetve templomokban és sportcsarnokokban húzták meg magukat. Az embereknek sürgősen humanitárius segítségre, élelmiszerre és ívóvízre van szükségük – közölte az ENSZ-hivatal.

Az OCHA beszámolt arról is, hogy az érintett városrészekben az erőszakcselekmények és úttorlaszok akadályozzák a segélyszállítmányok eljutását. Port-au-Prince térségében 2,5 millióan laknak.  Az utóbbi években Haitin elharapózott a bűnözés, különös gondot jelentenek a váltságdíj reményében végrehajtott emberrablások.

A súlyos szegénységgel küzdő sziget egyes részeit fegyveres bandák ellenőrzik. Haitit politikai válság is sújtja, nemrég erőszakos tüntetések folytak Jovenel Moise államfő ellen, akit korrupció mellett azzal is vádolnak, hogy kapcsolatban áll a bűnözői csoportokkal.

Világ tükör | PannonHírnök 

Facebook 


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek