Bánka-Rakaczki Emléktorna a betegséggel küzdő sportolók megsegítésére

Lakatos László "tánca" / Fotó: amigeleken.hu
Lakatos László támadás közben / Fotó: amigeleken.hu

Március 18-án került megrendezésre a II. Bánka-Rakaczki Emléktorna a miskolci Generali Arénában. A kezdeményezés célja: méltóképpen ápolni a DVTK tragikusan elhunyt kapusa, Rakaczki Bence és az újpestiek egykori játékosa, Bánka Kristóf emlékét, valamint segíteni a betegséggel küzdő ifjú sportolókat a torna bevételéből. 

Ünnepélyes megnyitó / PTV Fotó: Vona Ildikó
Pillanatkép a megnyitó ünnepségről / PTV Fotó: Vona Ildikó

Tizenegy NB I.-es labdarúgó klub szurkolói csapata érkezett, hogy kispályás találkozó keretében összemérje ügyességét. Tizenkettediknek (a hiányzó gyirmótiak helyett) a Szolnoki Olaj Kosárlabda Klub rajongói vállalták a megmérettetést. A selejtezőket követően 15 órakor tartották az ünnepélyes megnyitót, majd igazi sztárparádéval folytatódott a program. A bemutató mérkőzéseken elsőként a DVTK és az Újpest Öregfiúk, utánuk U13-as korosztályú csapataik, majd a Jegesmedve All Star – Diósgyőri Birkózók összecsapására került sor.

Köszöntő : (b-j) Sípos Jenő, Kriza Ákos, Jáborcsik András / PTV Fotó: Vona Ildikó
A megnyitón:  (b-j) Sipos Jenő (MLSZ-szóvivő), Kriza Ákos polgármester, Jáborcsik András (amigeleken.hu szerkesztője) / PTV Fotó: Vona Ildikó

Mind az újpesti, mind a diósgyőriek csapatában egykori legendás játékosok léptek pályára. A lila-fehéreknél Zámbó Sándor, Tóth András, Juhász Péter, a diósgyőri Aranycsapatból Oláh Ferenc, Szabó László, Szalai István, Farkas János, Bém Gábor, Molnár István, de itt volt a lelátón Veréb György, Teodoru Borisz, Tatár György és Szabó Géza mesteredző is, aki kilenc éven keresztül irányította a DVTK együttesét nagy sikerrel. A bemutató mérkőzések után folytatódtak a szurkolói csapatok küzdelmei, a rendezvény a helyosztókkal ért véget.

Mérkőzésre várva: DVTK Öregfúk / PTV Fotó: Vona Ildikó
Mérkőzésre készen: DVTK Öregfúk / PTV Fotó: Vona Ildikó

Az idei Emléktornát a házigazda DVTK szurkolói csapata nyerte meg az UTE gárdája előtt, harmadik helyen végeztek a Videoton drukkerei; legjobb játékosnak a ferencvárosi Vékony Krisztiánt választották, gólkirályi címet szerzett Domoszlai László (Újpest) és Rakaczki Tamás (DVTK), a legjobb kapusnak járó különdíjat pedig a székesfehérvári Zsidó Norbert érdemelte ki.

Meccs közben / PTV Fotó: Vona Ildikó
Meccs közben / PTV Fotó: Vona Ildikó

Eljött a sportcsarnokba Kriza Ákos polgármester, a miskolci rendezvény fővédnöke és Sipos Jenő, a Magyar Labdarúgó Szövetség szóvivője (aki elhozta a torna különdíjasainak azokat az ajándékokat, amit az MLSZ ajánlott fel). Ünnepi köszöntőjükben mindketten kiemelték az összefogás erejét és az egymás iránt érzett, kölcsönös tisztelet fontosságát.

Focilegendák a lelátón / PTV Fotó: Vona Ildikó
Focilegendák a lelátón / PTV Fotó: Vona Ildikó

Második alkalommal rendezte meg az eseményt az amigeleken.hu és az UTE Baráti Kör. Az I. Bánka-Rakaczki Emléktornát Budapesten tartották tavaly. Bevételéből elsőként Lakatos Lászlót, a DVTK tehetséges fiatal labdarúgóját támogatták, akinek bal felkarjában egy rosszindulatú daganatot diagnosztizáltak, majd távolítottak el műtéti úton. Laci a kórházi kezelések után decemberben kezdte meg az erősítő edzéseket, most már együtt készül csapatával, sőt – edzője engedélyével – az öregfiúk meccsen ő is pályára lépett szombaton.

A jövő labdarúgói / PTV Fotó: Vona Ildikó
A jövő labdarúgói / PTV Fotó: Vona Ildikó

Dedikált mezeket ajánlott fel a szervezőknek előzetesen a DVTK, amelyek elárverezéséből befolyt összeg szintén az Emléktorna bevételét gyarapította. Új tulajdonosaik az ünnepélyes megnyitón vehették át a különleges relikviákat.

A DVTK szurkolói csapata / Fotó: amigeleken.hu
Az idei torna győztese:  DVTK szurkolói csapat / Fotó: amigeleken.hu

Nagyszerű hangulatban telt az egész napos rendezvény, a torna résztvevői egybehangzóan kijelentették: jövőre újra találkozni akarnak. A III. Bánka-Rakaczki Emléktornán…

(Fényképek: amigeleken.hu/Max és PTV Fotó: Vona Ildikó)


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek