Bankok segítik a pécsi gyermekek gyógyulását

Jelentősen javulhat a betegellátás színvonala a pécsi gyermekklinikán egy most beszerzett rendkívül modern ultrahang készüléknek köszönhetően – közölte a fenntartó Pécsi Tudományegyetem (PTE) csütörtökön az MTI-vel.

A PTE Klinikai Központjának Gyermekgyógyászati Klinikáján már üzemelő készülékkel éves szinten több mint ezer vizsgálatot végeznek majd, az urológiai vizsgálatokon túl az általános radiológiai diagnosztika fejlesztésére is lehetőség nyílik azzal. A hatmillió forintba kerülő többek között a K&H, az MVM és a Budapest Bank támogatásával beszerzett gép emellett a hasi sebészeti kórképekben szenvedő betegek, így például hasi tumorok, vakbélgyulladás, epekövesség vizsgálatában is segítséget nyújthat.

A közleményben Józsa Gergőt, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika egyetemi adjunktusát idézve kitértek arra: az új készülékkel lehetőség nyílik a húgyúti rendszer folyamatos, nagy felbontású képi megjelenítésére, ezek archiválására, és központi rendszerbe való feltöltésére. Mindez nemcsak a visszakereshetőség és a kontrollálás, hanem a kezelt betegeknél elért eredmények tudományos feldolgozása céljából is kiemelkedő jelentőségű közölte a szakember.

A kommünikében ismertették: életkortól függően a gyermekek 5-10 százaléka szenved valamilyen szintű vizelet-, illetve székletinkontinenciában. A pécsi gyermeksebészet országos centrumként fogadja az ilyen zavarral küzdő betegeket az ország egész területéről. A betegek gyógyítását segíti az új ultrahang készülék, amely a korábbinál sokkal jobb felbontású képeivel precízebb vizsgálati eredményt biztosít az orvosok számára.

Hazai Tükör | PannonHírnök 

Kövessen minket: Facebook 

 


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek