Bár az ázsiai országok félnek Kínától, Trumppal sem közösködnének

Annak ellenére, hogy az ázsiai országok nem kedvelik Hszi Csin-ping kínai államfő megfélemlítő módszereit, Donald Trump amerikai elnök viselkedése szintén óvatossá teszi őket.

Mivel lehet kedveskedni egy olyan ázsiai védelmi miniszternek, akinek mindene megvan? Mit szólna mondjuk egy illegálisan olajat szállító észak-koreai hajóról készült fotósorozatnak? Patrick Shanahan amerikai ügyvezető védelmi miniszter pontosan ilyen felvételeket mutatott kínai kollégájának, Vej Feng-ho-nak a múlt héten Szingapúrban megrendezett Shangri-La Párbeszéd elnevezésű, ázsiai védelmi miniszteri tanácskozáson, amelynek fő témája az Egyesült Államok és Kína között az ázsiai befolyásért folyó harc volt.

A lépés egy feszült időben tett enyhítő gesztus volt. Amikor a riporterek megkérdezték Shanahan-től, hogy mit akar mondani négyszemközt Vej tábornoknak, a válasz nem a Huawei-ről vagy a Dél-kínai-tengerről szólt. Ehelyett az amerikai ügyvezető védelmi miniszter annyit mondott: “izgatott”, hogy feltárja a lehetséges együttműködési területeket. Az észak-koreai szankciók megsértése – amely gyakran a kínai vizeken fordul elő – a lista elején szerepelt. Egy ilyen együttműködés azt mutatná, hogy Amerika és Kína “konstruktívan is versenyezhetnek”.

A Pentagon június 1-jén tette közzé az erre a “versenyre” vonatkozó terveit, mégpedig indo-csendes-óceáni stratégia néven, amelynek alapjául a “Szabad és Nyitott indo-csendes-óceáni Térség” (FOIP) ötlete, a Japán által megfogalmazott és a Trump-adminisztráció által lelkesen támogatott stratégia szolgált. A FOIP lényegében egy szabályokon alapuló viszonválasz Kína befolyási övezetekről, ágyúnaszád-diplomáciájáról és homályos kölcsönökről alkotott elképzeléseire. “Senki nem nem uralkodhat az Indo-Csendes-Óceán felett” – fogalmaz a Pentagon jelentése.

A teljes cikk ITT olvasható.


Hasonló cikkek