“Bár ne történt volna meg” – Erdogan sajnálkozását fejezte ki az orosz vadászgép lelövése miatt

Recep Tayyip Erdogan török elnök kifejezte sajnálkozását szombaton amiatt, hogy egy török vadászgép négy nappal korábban lelőtte az orosz légierő egyik vadászbombázóját a szíriai határnál. Az államfő most először tette ezt meg az orosz-török viszonyban komoly feszültséget okozó incidens óta.

Erdogan támogatói előtt beszélt. Ismét védelmébe vette az orosz gép lelövését, amelyet Ankara légtérsértéssel indokol, és bírálta Oroszországot szíriai beavatkozása miatt.

Mindazonáltal sajnálkozását fejezte ki a történtek miatt.

“Bár ne történt volna meg (az orosz gép lelövése), de megtörtént. Reméljük, többé nem fordul elő hasonló eset” – mondta.

Mindkét félnek higgadtabban kellene viszonyulnia az ügyhöz – jelentette ki. Megismételte, amit az előző nap mondott: a párizsi klímakonferencia alkalom lesz a feszültségek elsimítására Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Erdogan beszéde előtt nem sokkal az ankarai külügyminisztérium arra kérte a török állampolgárokat, hogy “a helyzet tisztázódásáig” halasszák el nem sürgős utazásaikat Oroszországba, mert “problémákkal” szembesülhetnek ott.

(Fotó: EPA)

 

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteken Moszkvában bejelentette, hogy Oroszország január 1-jétől felfüggeszti a török állampolgárok vízummentességét. Moszkva kifejezetten aggódik a Törökországban fennálló terrorveszély miatt, aminek közvetlen hatása lehet Oroszország biztonságára és állampolgáraira. “Mindenféle irányba utaznak fegyveresek Törökországon keresztül” – utalt rá az orosz tárcavezető.

Jurij Usakov orosz elnöki tanácsadó Moszkvában azt mondta, hogy Putyin elnök nem akar beszélni Erdogannal, mert Ankara nem hajlandó bocsánatot kérni a vadászbombázó lelövéséért. Usakov hozzátette: Moszkva megkapta a török fél felkérését egy lehetséges találkozóra a november 30-i párizsi klímacsúcs keretében.

 

Yarpp


Hasonló cikkek