Basescu kitiltaná Romániából a Jobbikot

A Jobbik vezetőinek és tagjainak kitiltását kérte Romániából a román kormánytól és parlamenttől kedden Traian Basescu román államfő az előző napi marosvásárhelyi autonómiatüntetés miatt.

A román média nem a tüntetők által elfogadott, a Székelyföldnek autonómiát követelő kiáltványra, hanem “magyarországi szélsőséges csoportok” randalírozására helyezte a hangsúlyt a Székely szabadság napjáról szóló tudósításokban.

A román lapok és hírtelevíziók hangsúlyozták, hogy a rendezvényen Vona Gábor, a Jobbik elnöke, valamint a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) és a “Magyarországon betiltott Magyar Gárda” több képviselője is jelen volt, ez utóbbiakat téve felelőssé a csendőrökkel való dulakodásért.

“A Jobbik egy szélsőséges párt, amely nem visel felelősséget az egyesült Európáért, csak saját kicsinyes céljait követi. Európában növekszik a szélsőséges pártok súlya, és ha Magyarország nem tudja féken tartani őket, Romániában nincs keresnivalójuk” – jelentette ki a román államfő.

Hozzátette: a Legfelső Védelmi Tanács következő ülésen is fel akarja vetni a kérdést, mert a szólásszabadság nem lépheti át azt határt, amellyel másoknak árt.

Újságírói kérdésre, hogy miért késlekedik a székelyföldi autonómiáért az Európai Parlamentben (EP) szót emelő Tőkés László román állami kitüntetésének visszavonásával, Basescu azt mondta, hogy az EP-képviselő megtámadta a bíróságon az érdemrend etikai testületének a kitüntetés visszavonását kezdeményező határozatát, és majd a bírósági döntés függvényében fog lépni az ügyben.

Romániában Tőkés László hétfői, a székely autonómiaigényekkel kapcsolatos strasbourgi nyilatkozata is nagy visszhangot keltett. Több román politikus elfogadhatatlannak nevezte, hogy Tőkés “a román államnacionalizmus asszimilációs politikájáról” beszélt és a székelyföldi magyarság helyzetét a krími tatárokéhoz hasonlította.

Victor Ponta miniszterelnök az EP-képviselő nyilatkozatára utalva azt mondta: méltányolja, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nem vette fel EP-jelöltlistájára Tőkés Lászlót, és azt is, hogy az RMDSZ elnöke elhatárolódott a szélsőségesektől.

A Székely Nemzeti Tanács a Székelyföldnek autonómiát követelő nagyszabású tüntetést rendezett hétfőn Marosvásárhelyen a Székely vértanúk emlékművénél, amelyre a szervezők becslése szerint tízezrek érkeztek egész Erdélyből. A hatósági tiltás ellenére a tömeg a városközpontba vonult, az út során pedig több ízben dulakodás alakult ki az úttestet elfoglalni próbáló felvonulók és a rendfenntartók között. A csendőrség szóvivője szerint “jelentősebb incidensek” nélkül fejeződött be a demonstráció.


Hasonló cikkek