Basternák gyilkosa a bíróságon elmondta, hogy ki bérelte őt fel

A jogerősen 25 év szabadságvesztésre ítélt Štefan Kaluz, Ógyalla (Hurbanovo/Komáromi járás) egykori polgármesterének gyilkosa azt vallotta a bíróságon, hogy Vladimír Mosnár megrendelésére lőtte le Basternák Lászlót 2010-ben.

Kaluz ezt kedden jelentette ki Besztercebányán, a Speciális Büntetőbíróság (ŠTS) szenátusa előtt. Vallomástétele majdnem 3 órán át tartott, a gyilkossági üggyel kapcsolatban 2 másik vádlott, Roman Ostružlík és Alena Zsuzsová nevét is említette. Alena Zsuzsová nem volt jelen a tárgyalóteremben, ügyvédje képviselte.

Az ügyben az állítólagos megrendelőt, Roman Ostružlíkot, a közvetítőt, Alena Zsuzsovát, és Vladimír Mosnárt vádolják, aki állítólag megbízást adott a gyilkosság végrehajtására.

Vallomása során a tanú ismét bocsánatot kért az egykori ógyallai polgármester családjától azért, amit elkövetett. Alena Zsuzsovával kapcsolatban azt mondta, „részben felelősnek érzi magát Ján Kuciak újságíró és menyasszonya haláláért”, mivel csak 9 év elteltével döntött úgy, hogy vallomást tesz, és nem tudta, hogy Alena Zsuzsová további hasonló bűncselekményeket fog elkövetni.

Azért döntött úgy, hogy vallomást tesz, mert a bűntársai a megállapodásuk ellenére nem segítettek neki és a családjának. Ezt bizonyítják a 2010 és 2013 között Vladimír Mosnárnak írt levelek, amelyekben több ezer eurót követelt azért, amiért ő „ül”, a többiek pedig szabadok.

Azt vallotta, Vladimír Mosnárt már a bűncselekmény elkövetése előtt is ismerte, Roman Ostružlíkot. és Alena Zsuzsovát nem. Pénzt akart keresni, és bár habozott, végül 10 ezer euróért elvállalta a munkát. Előleget nem kért, és végül nem kapták meg a pénzt. A fegyvert állítása szerint Vladimír Mosnár szerezte.

„Nem rendeltem meg semmit, az elítélt hazudik, nincs hozzá semmi közöm.” – mondta a tárgyalás során Roman Ostružlík és Vladimír Mosnár is. A vádlottak ügyvédje szerint a vádirat megalapozatlan, és az előzetes eljárás során egyetlen közvetlen bizonyítékot sem tudtak felmutatni, csupán a két úgynevezett koronatanú vallomásán alapul a vád.

Basternák Lászlót 2010. július 9-én este gyilkolták a meg a háza előtt. Kaluz lőtte le. 25 év szabadságvesztésre ítélték. Ha bűnösnek találják őket, ugyanilyen büntetés vár a többi vádlottra is.

Forrás: tasr, bumm.sk

Nyitókép: TASR


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek