Súlyos börtönévekkel fizethet a csődbiztosnő, aki hagyta, hogy Bašternák biztonságba helyezze vagyonát

A szlovák Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) idegen vagyon hűtlen kezelésével gyanúsította meg Lenka Ivanovát, aki tétlenségével járult hozzá ahhoz, hogy Ladislav Bašternák gond nélkül családtagjaira írathassa vagyonát, mielőtt elítélték.

A vállalkozót 2019 márciusában 5 év letöltendő szabadságvesztésre ítélték amiatt, mert jogosulatlanul igényelt vissza csaknem 2 millió euró összegű áfát az egyik cége számára. Egy hónappal később a szlovák rendőrség újra vádat emelt az üzletember ellen, ugyancsak adócsalási ügyben. Mivel már letöltötte börtönbüntetésének a felét, ősszel a bíróság elé kerülhetett a szabadlábra helyezési kérelme. Mindeközben viszont Bašternákot 7 év börtön fenyegeti a másik adócsalási ügyben, melyben szeptemberben beismerő vallomást tett.

Ladislav Bašternákot viszont 2019-ben nemcsak letöltendő börtönre ítélték, hanem a vagyonát is elkobozták. Már ami addigra megmaradt belőle. Bašternák ugyanis még a jogerős ítélet előtt átíratta vagyona nagy részét családtagjaira és közeli ismerőseire. Ezek közt szerepel az ismert luxusvilla a pozsonyi Slavínon, több lakás a Bonaparte villában és máshol, garázs és motorkerékpár, quad vagy épp céges részvény. Az ingatlanjai közül csak az a lakás maradt a nevén, melyben akkor még Robert Fico lakott, továbbá néhány irodahelyiség, 12 ezer euró készpénz, egy eladósodott cég és néhány lőfegyver.

A vagyona kezelésére Lenka Ivanová csődbiztosnőt jelölték ki, aki megtámadhatta volna a vagyoni átíratásokat, ő azonban nem látott benne semmi gyanúsat. Ha benyújtja a megfelelő keresetet a vagyoni átruházások ellen, melyeknél felmerült, hogy azért történtek, hogy az állam ne tudja elkobozni, és a keresetnek helyt ad az illetékes szerv, a vagyon visszakerült volna Bašternák nevére, majd az államhoz.

Az Aktuality.sk információi szerint azonban erre most ráfizethet, mivel a NAKA különösen nagy kiterjedésű hűtlen kezeléssel gyanúsítja, és mivel milliókban mérhető az államnak okozott kár, a kiszabható büntetési tétel 10-től 15 évig terjedő börtön. Az ügyet már 2020 őszétől vizsgálják. A szlovák állam minimálisan 6,65 millió eurótól eshetett el.

Annak idején Bašternák vagyonának mozgására az Állítsuk meg a korrupciót szervezet, az igazságügyi minisztérium, de még a hitelező Szlovák takarékpénztár (Slovenská sporiteľňa) is rámutatott, és mindegyikük felszólította Ivanovát, hogy nyújtsa be a keresetet, ő mégsem tette meg.

2020 márciusában történt a kormányváltás, Denisa Saková (Smer/Hlas) távozott a belügyminiszteri posztról, az új vezetés pedig végül kidolgoztatta a keresetet a Dentons ügyvédi irodával, és az utolsó pillanatban benyújtották, a bíróság pedig zárolta Bašternák eredeti vagyonát. A bíróság fokozatosan az államnak adott igazat abban, hogy jogában állt benyújtani a keresetet. Ha arról is döntés születik, hogy Bašternák vagyonát mentette az államtól, akkor az átruházást semmissé tehetik.

Forrás: Aktuality.sk,  parameter.sk

Fotó: Lenka Ivanová – WhatsApp / Aktuality.sk

Kövessen minket a Facebookon is!


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek