„Bátraké a szerencse” – 25 éves a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat

Fennállásának negyedszázadosévfordulóját ünnepli az a rendvédelmi szervezet, amely éppen a napokban fennállásának legnagyobb publikus kihívását éli át a tömeges csaló SMS-ek miatt.

Az NBSZ az MTI-hez eljuttatott közleményében felidézte: az egykori Nemzetbiztonsági Hivatal egységeként működő szervezet a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995-ös törvény hatálybalépésekor lett önálló nemzetbiztonsági szolgálat. Az 1996. március 27-én létrejött NBSZ az elmúlt negyedszázad során „folyamatosan proaktívan reagált a bekövetkezett technológiai-társadalmi változásokra, feladatköre a társadalmi elvárásoknak megfelelően és a technológiai fejlődést követve bővült” – fogalmaztak. Kiemelték: szakszolgálat napjainkban jelentős szerepet tölt be az elektronikus információbiztonsági szervezetrendszerben is.

 Az NBSZ feladatrendszere négy nagy területet foglal magába. Az NBSZ feladata, a titkos információszerzés eszközrendszerének professzionális alkalmazása, továbbá szakértői tevékenységet és az okmánybiztonsággal kapcsolatos hatósági feladatokat is ellátnak. Az NBSZ biztosítja a minősített adatok védelmével és kezelésével, a minősített adatot kezelő elektronikus rendszerekkel és a rejtjeltevékenységgel összefüggő engedélyezési, ellenőrzési, valamint a minősített adatot kezelő gazdálkodó szervezetek tekintetében a telephelyi iparbiztonsági hatósági tevékenységet.

 Továbbá a létfontosságú, a nemzetbiztonsági védelem alá eső, valamint az állami és önkormányzati szervek elektronikus információs rendszerei védelmének támogatása (eseménykezelés, biztonsági irányítás, sérülékenység-vizsgálat), és az elektronikus információbiztonsági hatósági feladatok végrehajtása is az NBSZ feladatai közé tartozik – olvasható közleményükben.

Ismeretes, éppen a napokban indult egy tömeges adathalász-művelet csaló SMS-ek formájában, ennek elhárításában az NBSZ alá tartozó Nemzeti Kibervédelmi Intézet szorosan együttműködik a „magyar FBI”, a Nemzeti Nyomozó Iroda kiberbűnözés elleni harcra specializálódott szakembereivel.

Hazai Tükör | PannonHírnök

Kövessen minket: Facebook


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek