Beblavý és társai tovább blokkolják a parlamenti ülést

A Miroslav Beblavý körül csoportosuló független képviselők továbbra is blokkolni akarják a parlament rendkívüli ülését, nem hagyják el a szónoki emelvényt.

Andrej Dankót (SNS), a parlament elnökét felszólították, hogy kérje ki az SZK Alkotmánybíróságának állásfoglalását arról, hogy törvényesen hívták-e össze a rendkívüli ülést, és hogy folytatódhat-e az. „Mi úgy véljük, hogy nem. De ez egy olyan kérdés, amelyre végleges választ csak az alkotmánybíróság adhat.” – jelentette ki Beblavý a szerdai sajtótájékoztatóján, hozzátéve: a kormányjavaslatokat szerinte törvénytelenül terjesztették a parlament elé.

A házelnök többször is felszólította a független képviselőket, hogy hagyják el az üléstermet. Miután nem tettek eleget a felszólításnak, ismét megszakította az ülést, és elnapolta azt.

Beblavý a házszabályra hivatkozva rámutatott, hogy nem kaptak lehetőséget az ülésteremből való kiutasítás elleni fellebbezésre. Hozzátette: Danko el akarja hallgattatni őket. Beblavý és társai azonban folytatni fogják az obstrukciót, mert a „parlamentarizmus védelme” fontosabb számukra, mint a fizetésük, amelytől a házelnök utasításainak ignorálása miatt megfoszthatják őket.

A rendkívüli ülésen gyorsított eljárásban tervezik elfogadni a 13. nyugdíj bevezetéséről, a családi pótlék összegének megduplázásáról és az autópálya-matricák eltörléséről szóló kormányjavaslatokat. Terítékre kerülne az Isztambuli Egyezmény is.

Forrás: tasr, bumm.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek