Bécsben fogták el az Iszlám Állam tagját, aki német vonatokon akart ölni

Hétfőn az osztrák különleges rendőrség elfogott egy ötvenes éveiben járó iraki férfit egy lakótelepi lakásban. A férfi bevándorlóként élt évek óta az osztrák fővárosban, ahol ráadásul egy biztonsági cégnél dolgozott, így plázákban és stadionokban is megjelenhetett biztonsági őrként. A férfi 15 évig szolgált az iraki hadseregben, lakásán Szaddám Huszeint éltető posztereket találtak.

A férfit terrorizmus vádjával tartóztatták le, a számítógépén rengeteg olyan anyagot találtak, ami a radikális iszlámhoz és dzsihadista szervezetekhez köthető.

Az ellene folytatott hajtóvadászatban a német rendőrség is nagy erőkkel vett részt, ugyanis a vád szerint a férfi két meghiúsult merényletben is szerepet vállalt: tavaly októberben több tettes acélsodronyt feszített ki a Nürnberg és München közötti vasútvonalon. A kötél kárt okozott egy Intercity-Express vonat szélvédőjében, de a járművet nem sikerült kisiklatni, így személyi sérülés nem történt. A másik esetben betonlapokat helyeztek a sínre, és csak technikai hibák miatt nem került sor végzetes kimenetelű szerencsétlenségre.

A Kronen Zeitung korábbi cikkei szerint mindkét esetben az volt a célja a támadóknak, hogy minél több áldozatot szedjenek a merényletükkel. Mindkétszer az Iszlám Államhoz vezettek a szálak, a második merénylet helyszínén például arab feliratú zászlókat is találtak.

Mint kiderült, az Iszlám Állam egy európai sejtjéről van szó, akik további csapásokat terveztek az európai vasúthálózat ellen. Ennek a sejtnek volt a tagja az az iraki férfi, akit Bécsben hétfőn tartóztattak le.

A hónapban nem ez volt az első eset, hogy az osztrák fővároshoz köthető iszlamistát fognak el. Március elején Szíriában tartóztatták le az Iszlám Állam egyik tagját, aki korábban migránsként Bécsben élt.

Európában a migrációs válság kirobbanása óta nem ritkák az olyan esetek, amikor fegyverrel ölnek embereket vonatokon, ilyen volt például annak az afgán migránsnak az esete is, akiről a mainstream sajtóban először az terjedt, hogy mentális beteg, majd kiderült, hogy az Iszlám Állam tagja volt.

Forrás: 888.hu


Hasonló cikkek