Befejeződött a 2021-es népszámlálás Szlovákiában

Vasárnap befejeződött a népszámlálás asszisztált része is, összesen 5,22 millió ember kapcsolódott be. A március 31-én végződött online részbe 4,84 millióan (86%) kapcsolódtak be, asszisztencia segítségével további 376 ezer embert értek el, így jött össze a 92,7 százalékos eredmény. Az első eredményeket decemberre ígéri a Statisztikai hivatal, ekkor talán megtudhatjuk azt is, hányan vallják magukat magyarnak Szlovákiában.

Elégedett a 2021-es népszámlálás 92,7 százalékos országos eredményével az akciót lebonyolító Statisztikai Hivatal. „A lakossági adatgyűjtés eredményét a Népszámlálás 2021 keretében sikeresnek tartjuk. Szeretném kiemelni az önkormányzatok szerepét az egész folyamatban, és különösen az asszisztált népszámlálás során” – jelentette ki Alexander Ballek, a Statisztikai Hivatal elnöke.

A legalacsonyabb részvételt Pozsony megye érte el, a feltételezett lakosságnak kevesebb, mint 90 százaléka kapcsolódott be a népszámlálásba. Ezen belül a főváros kerületeben összesen csak 88,4 százalékos volt a részvétel. Nagyszombat, Nyitra és Besztercebánya megye a középmezőnyben végzett 93,1%-os, 92,2%-os és 94,0%-os részvétellel.

A népszámlálás első szakasza elektronikusan zajlott február 15 és március 31. között, mindenki maga tölthette ki számítógépen vagy okostelefonon a rövid kérdőívet. Ebben a szakaszban a feltételezett lakosság 86 százaléka, több mint 4,84 millió ember kapcsolódott be. A második, asszisztált szakaszra 6 hetet szánt a Statisztikai Hivatal, ez végződött június 13-án. Ebben a szakszban további 376 ezren vettek részt, ez adja ki az 5,22 milliós részvételt. Ekkor az önkormányzatok közreműködésével létrehozott 3162 népszámlálási ponton segítséggel tölthették ki az érdeklődők a ívet. Aki nem tudott elmenni a népszámlálási pontra, az mobil asszisztenciát kérhetett, és a népszámlálási biztos házhoz ment. A Statisztikai Hivatal adatai szerint mintegy 130 ezren éltek a mobil asszisztencia lehetőségével, a legtöbben Kassa és Eperjes megyében: 33-33 százalékos arányban.

A népszámlálás részletes adataira azonban még várni kell. A Statisztikai Hivatal az első eredményeket decemberre ígéri.

Kövessen minket: Facebook

V4 Panoráma | Pannon Hírnök

Forrás: parameter.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek