Befejeződött a gerényi rotunda külső felújítása

Kárpátaljai legrégebbi épített műemlékének tartott gerényi rotunda helyreállítási munkálatai még 2015-ben kezdődtek.

A falakról leverték a vakolatot, mintegy 1 méteres mélységig eltávolították a talajt és szigetelték az alapot és a falakat, megoldották a vízelvezetést. Mivel a szentély az idők során huzamosabb ideig tető nélkül állt, az átnedvesedett falakat  speciális kezelésnek vetették alá.

A körtemplom most az 1912-es formájában várja a híveket és az érdeklődőket – mondta el Bohdan atya. A gerényi parochus hozzátette, a következő teendő a belső tér felújítása, a felbecsülhetetlen értékű középkori freskók konzerválása.

A kárpátaljai középkori templomok egyik ékessége a gerényi rotunda, melyet a vidék legszebb román kori emlékeként tartanak számon. A körtemplomot valószínűleg a XI. században építették, és a XV. században alakították át. Ekkor épült hozzá a téglalap alapú hajó. A templom külseje dísztelen, csak néhány román kori ablak található rajta. Érdekessége, hogy a kör alakú épületnek belül egy hatszög mentén hat félköríves fülkéje van. Felbecsülhetetlen értéke többek között a templombelsőt díszítő középkori freskókban rejlik. Az 1360-as években festett freskókat Ungvár akkori ura, Drugeth György készíttette itáliai mesterekkel. Ezek újszövetségi jeleneteket ábrázolnak.(Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács).

 

Külhon | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek