Belerondított a miniszter a magyar örömbe

Több erdélyi magyar portál értelmezése szerint burkoltan megfenyegette Lucian Bode belügyminiszter a csütörtöki online beiktatási ceremóniájuk során Kovászna és Hargita megye magyar nemzetiségű prefektusát.

A szerdai kormányülésen kinevezett prefektusok és alprefektusok – köztük Szabó Zsolt, az USR-Plus szövetség által jelölt Hargita megyei prefektus és Ráduly István, az RMDSZ által jelölt Kovászna megyei prefektus – körkapcsolásos videokonferencia keretében tették le az esküt. Amint a Székelyhon.ro portál közölte: Lucian Bode belügyminiszter beszédében kilátásba helyezte, hogy ellenőrizni fogja a prefektusok tevékenységét, és nem fog habozni, ha ki kell küldenie az ellenőrző testületet. Külön is megszólította Kovászna és Hargita megye prefektusát, kiemelten felhívva a figyelmüket, hogy a „speciális térségben” az alkotmányos feladatkörüket lássák el, legyenek a szakmaiság, a kiegyensúlyozottság és a feddhetetlenség képviselői.

A Maszol.ro portál a miniszter üzenetét burkolt fenyegetésnek, a Székelyhon.ro „beszólásnak” értelmezte. Ráduly István köszöntő beszédében kifejtette, nagy figyelemmel hallgatta a belügyminisztert, minden szavát megjegyezte. Hozzátette, áttanulmányozta a kormányprogram mind a 18 fejezetét, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a program Kovászna megyében ne csak papíron érvényesüljön. Szabó Zsolt beszédében kifejtette: az összefogás a kiegyensúlyozottság és a stabilitás tényezője kíván lenni, és mindent meg fog tenni a megye fejlődéséért, a lakosság életminőségének a javításáért.

A Székelyhon portál Tamás Sándort, a Kovászna megyei önkormányzat elnökét is idézte, aki megköszönte a belügyminiszternek a „speciális üzenetet”, mint mondta: „érzik a törődést”, a kiemelt figyelmet amiatt, hogy különleges térségben élnek. Hangsúlyozta: nem akar arról beszélni, ki és hány napig próbálta megakadályozni Ráduly István kinevezését. Szerinte a kormányhivatal ezentúl nem lesz kézifék a két megyében.

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint a belügyminiszter arra gondolhatott, hogy véget kell vetni a gyakorlatnak, miszerint a két megyében a korábbi (román nemzetiségű) prefektusok rosszhiszeműen értelmezték a törvényt, akadályozzák az önkormányzatok munkáját.

A Székelyhon számolt be arról is csütörtökön, hogy a leváltott Iulian Constantin Todor Kovászna megyei prefektus hivatala átadása előtt megtámadta a közigazgatási bíróságon azokat az önkormányzati határozatokat, amelyekkel Sepsiszentgyörgy és Kovászna megye Tanácsa jóváhagyták a Sapientia Alapítvánnyal kötött társulási szerződést. A két önkormányzat és a Sapientia Alapítvány egy sepsiszentgyörgyi multifunkcionális kulturális központot felépítésére szövetkezett. A romániai jogrend szerint a prefektusok a kormány megyei képviselői, és egyben a törvényesség őrei megyéjükben. A közigazgatási bíróságon megtámadott önkormányzati határozatok elveszítik hatályukat mindaddig, míg a bíróság nem hoz jogerős ítéletet a törvényességükről.

Külhon | PannonHírnök

Kövessen minket: Facebook 


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek