Belestünk a kulisszák mögé a színház világnapján

Március 27-én a Színházi Világnap alkalmából különleges színházbejárással várta nézőit a Miskolci Nemzeti Színház. Az érdeklődők sétát tettek az épületben és színészek kíséretében olyan helyekre is bemehettek, amelyek egyébként közönség elől elzárt területnek számítanak.

Díszletek közt a színpadon (Fotó: Vona Ildikó/ PTV)

Seres Ildikó, Szirbik Bernadett és Fandl Ferenc színművészek vezetésével három csoport – összesen száz fő – járta be a teátrumot. Az egyórás programban résztvevők megismerkedhettek a Miskolci Nemzeti Színház történetével, sétálhattak a színpadon lévő Cyrano című előadás díszletei között, a kelléktárban pedig Kriston Szabolcs, a részleg vezetője mesélt sok érdekességet az ott található tárgyakról. Minden eszközt kézbe lehetett venni, közelről megszemlélni, kipróbálni.

A pult mögött: (b-j) Lajos András és Bodoky Márk színművészek  a Cyrano-előadás kellékeinek ismertetése közben (Fotó: Vona Ildikó/ PTV)

Évadonként rendszerint kétszer szokott előfordulni (a Színházi Világnapon, valamint a Színházak Éjszakáján), hogy a közönség fent van a színpadon, és úgy látja a nézőteret, ahogyan az előadások alatt a szereplők. Ez mindig óriási élmény, akárcsak a forgószínpad kipróbálása. Természetesen a többfokozatú, ellentétes irányban forogni képes színpad most is ámulatba ejtette a rajongókat.

Kriston Szabolcs, a kelléktár vezetője válaszol egy kisfiú kérdésére (Fotó: Vona Ildikó/ PTV)

A Színházi Világnapot 1962 óta ünnepeljük március 27-én, annak emlékére, hogy 1957-ben ezen a napon nyitotta meg kapuit a Párizsban működő Nemzetek Színháza. 1978-tól a Nemzetközi Színházi Intézet felkérésére minden évben egy-egy jelentős színházi személy megfogalmazza saját üzenetét a művészek és a közönség számára, amit a világ valamennyi országában felolvasnak. Idén a kubai Carlos Celdrán rendező, író, színházigazgató gondolatai hangzottak el. Miskolcon, a Nagyszínházban tartott Cyrano című előadás előtt Lajos András színművész tolmácsolta a havannai születésű alkotó szavait.

A Színházi Világnap estéje ezúttal is munkával telt a Miskolci Nemzetiben: a nagyszínpadon Edmond Rostand drámáját játszották, azzal párhuzamosan pedig a Kamaraszínházban egy most készülő vígjáték, A velencei kalmár főpróbája zajlott.

Jelenet egy készüló előadásból: A velencei kalmár (Fotó: Vona Ildikó/ PTV)

 

Kultúra | Pannon Hírnök 

Kövessen minket: Facebook

 


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek