Beletaposott a gázba, hogy még átjusson a sárgán, de áthajtott a piroson – halálos balesetet okozott

Beletaposott a gázba, hogy még átjusson a sárgán, de áthajtott a piroson – halálos balesetet okozott, az ügyész 7 év 6 hónap letöltendőt kért rá.

A Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség sajtóközleménye szerint a Szegedi Járási Ügyészség vádat emelt azzal a nővel szemben, aki 2019. április 29-én, Újszeged egyik forgalmas kereszteződésébe nagy sebességgel, és tilos jelzés ellenére behajtva összeütközött egy autóval, majd nekicsapódott egy biciklisnek, aki emiatt az életét vesztette.

A vádirat szerint a vádlott reggel fél 7-kor haladt a belváros felé. A szóban forgó útelágazástól úgy 120 méterre még legfeljebb 55 km/óra sebességgel hajtott, amikor a forgalmi lámpa piros jelzésre váltott. A nő azonban nem állt meg, hanem gyorsított. A kereszteződésbe 85 km/h-s sebességgel úgy haladt be, hogy addigra az útvonalára merőleges sávokon már megindult a forgalom.

A védett útvonalon neki balról, szabályosan közlekedő jármű sofőrjének reális esélye sem lett volna elkerülni a balesetet, így utasával együtt belehajtott a nő kocsijának a hátuljába. A vádlott autója az ütközés, valamint annak nagy sebessége folytán megperdült, tovább sodródott, az oldalával nekiütközött egy kerékpárúton szabályosan haladó biciklisnek, végül a kereszteződés túloldalán, egy villanyoszlopról visszacsapódva állt meg.

Az ütközés következtében a kerékpáron ülő nő olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. A vétlen jármű sofőrje és utasa könnyű sérüléseket, míg a vádlott 8 napon túl gyógyuló, súlyos sérülést szenvedtek.

A vádlott a közlekedése során megszegte azon a KRESZ szabályokat, miszerint a jelzőlámpa piros fényjelzése estén továbbhaladni tilos, és az útkereszteződés előtt meg kell állni, illetve lakott területen 50 km/óra sebességnél nem szabad többel hajtani. Szabályszegései következtében szándékosan és közvetlenül veszélyeztette a közlekedésben részt vevő sértettek életét, illetve nekik a fenti sérüléseket okozta.

A járási ügyészség a vádlottal szemben halált okozó közúti veszélyeztetés bűntette miatt emelt vádat, amely bűncselekmény 5-10 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A vádlott beismerése esetére az ügyészség 7 év 6 hónap börtönben letöltendő szabadságvesztés, valamint 8 év közúti járművezetéstől eltiltás kiszabását indítványozta. Az elkövető bűnösségéről a Szegedi Járásbíróság fog dönteni.

kreszvaltozas.hu/hirek


Hasonló cikkek