Belize: a világ egyik legfurcsább országa

Avatar

Elképesztő helyre kalauzol az AXN új sorozata

Episode # 100

Akad egy különös hely a világon, ahol az angol királynő patkányt eszik, egy maja rom a legmagasabb épület és teljes a nyelvi káosz. Ide, Belize-be hívja barátait Milo, az AXN új sorozata, a Kutyaütők (Mad Dogs) főszereplője. A társaság meg is érkezik a trópusi paradicsomba, ahol egy villában elkezdik gazdaggá vált barátjuk ünneplését. Az idill azonban hamar pokollá válik: a tengerparti vityillóban furcsa dolgok történnek és Belize-ben eluralkodik a téboly. Hogy mit lehet tudni erről az észbontó mini-országról? Íme egy gyorstalpaló Belize-ről!   

Nézd meg, hogy mibe harapsz!

Hivatalos látogatásán II. Erzsébet királynő jó étvággyal elfogyasztotta az asztalára helyezett ételt, megtörölte a száját, majd rákérdezett, hogy mit is evett pontosan. Ekkor árulták el, hogy egy méretes rágcsálót szolgáltak fel neki, amelyet „gibnutnak” neveznek. Íze állítólag a nyúléhoz hasonlít. Az emlékezetes eset óta az állatot Royal Ratnek, vagyis királyi patkánynak nevezik. A Kutyaütők főszereplőjének egy egészen másfajta állattal, egy macskával gyűlik meg a baja, igaz, annak pisztoly van a kezében.

Csak óvatosan

Episode 100

Belize City a harmadik helyen áll a világ legveszélyesebb városainak listáján. Bár elméletileg béke honol az országban, a városban folyamatosak a bandaháborúk. A déli negyed a legkeményebb környék: itt több ember halálát okozzák a golyók, mint a rák és a szívroham együttvéve. A sorozat főszereplői egy elegáns, a külvilágtól elzárt villában tengetik napjaikat. Így van ezzel a Belize-ben élő több tízezer amerikai és angol milliomos is, akik élvezik az örök nyarat és az olcsó árakat.

Sehol egy gyorsétterem

Cayo Espanto, Belize
Cayo Espanto, Belize

Belize egy természeti paradicsom, nagy része védett területnek számít, évi 1 millió turista érkezik látogatóba a 300 ezres kis országba, hogy lássa a türkizkék tengert és az érintetlen dzsungelt. Amit biztosan nem találnak, az viszont gyorsétterem: az egész országban egyetlen McDonalds, Burger King, KFC és Starbucks sincs.

Teljes a bábeli kavarodás

Episode #103

Belize az egyetlen ország Közép- és Dél-Amerikában, ahol az angol a hivatalos nyelv. Ettől még a kreolt, a spanyolt és az ősi maja nyelv különböző változatait is megértik, sőt, az itt élő amisok a német nyelv egy 17. századi változatával színesítik a nyelvi palettát.

Egy rom a legmagasabb épület

Belíz: Altun Ha maja piramis Forrás: hu.wikipedia.org
Beliz: Altun Ha piramis. A maja civilizáció egyik kulturális emléke
Forrás: hu.wikipedia.org

Belize nem a felhőkarcolóiról híres: a legmagasabb épülete egy maja piramis. Aki szeretné ősi kultúrák nyomait felfedezni, amúgy is jó helyen jár: 900 romot lehet fellelni a kis országban.  

Ha kíváncsi a Belize-ben zajló kalandokra, nézze a Kutyaütőket (Mad Dogs) március 30-tól minden szerdán az AXN műsorán. A műsor promója az alábbi linken érhető el.

Episode 101

Episode 101

 Fotókredit: Mad Dogs: © 2015, 2016 Sony Pictures Television Inc. and Amazon Content Services LLC. All Rights Reserved.

 

 

 

 


Hasonló cikkek