„Belőletek úgyis börtöntöltelék lesz!”

Az állami gondozottak gyakran a pszichológusnak sem beszélnek a gondjaikról, mert úgy gondolják, hogy ő “az igazgató embere”. Dávid-Kacsó Ágnessel beszélgettünk. 

Több pénz megy el a romániai gyermekvédelmi rendszerből kikerült felnőttek segélyezésére és egészségügyi költségeire, mint amit az állam megpróbált megspórolni rajtuk, ráadásul a nevelők jelentős része még mindig képzetlen – tudtuk meg Dávid-Kacsó Ágnes pszichológustól.

A BBTE Szociológia és Szociális Munka Intézetének oktatójával arról beszélgettünk, hogy mennyire sikerült ezt a rendszert az elmúlt 30 évben úgy átalakítani, hogy az valóban a gyerekek védelmét, testi-lelki jóllétét és biztonságát szolgálja. ’89 után az árvaházakat gyermekotthonokká, majd családi típusú otthonokká alakították, időközben a nevelőhálózat és az utógondozási program is beindult.

 

Dávid-Kacsó Ágnes a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetemen végezte el pszichológiai tanulmányait. Ugyanott szerzett doktori fokozatot szociológiából. Pszichológiai tanácsadóként dolgozott olyan intervenciós és prevenciós programokban, melyek a családon belüli erőszak áldozatainak – nőknek és gyermekeknek – biztosítottak célzott szolgáltatásokat. Jelenleg a Babes–Bolyai Tudományegyetem Magyar Szociológia és Szociális Munka Intézetének adjunktusa. Kutatási tevékenysége a következő területekre terjed ki: gyermekbántalmazás, nők elleni erőszak, az iskolai siker társadalmi tényezői, a serdülőkor és felnőttkorba való átmenet sajátos kérdései.

 

Izolált környezetben a külvilág hallgat, a nevelők szava szent

Dávid-Kacsó Ágnes szerint nem könnyű megkülönböztetni a régi és az új rendszer hatásait. A jelenleg harminc év körüliek a régi rendszerben nőttek fel, azonban még a 20-25 év közöttiek is tapasztalhatták annak hatásait. Ennek az az oka, hogy a rendszer átalakítása fokozatosan történik, például még mindig léteznek olyan intézmények – családi otthonok, sürgősségi központok – amelyekben a gyermekek száma magasabb annál, mint amit a törvény megenged.

A teljes cikket ITT olvashatja.

Nyitókép illusztráció freeimages.com


Hasonló cikkek