Belpolitikai perpatvart okozott az orosz vakcina-beszerzés

Matovicnak estek a koalíciós partnerek, a külügyminiszter egyenes háborús eszköznek tartja az orosz vakcinát.

Feszültséget váltott ki a négypárti szlovák kormánykoalícióban, hogy Igor Matovic miniszterelnök, az OLaNO párt vezetője gyakorlatilag koalíciós partnerei tudta nélkül állapodott meg az orosz illetékesekkel a Sputnyik V, koronavírus elleni vakcina megvásárlásáról. „A Szputnyik V megvétele valóban megrázkódtatta a koalíciót” – ismerte el keddi sajtótájékoztatóján Pozsonyban Matovic. Elutasította viszont azt a bírálatot, miszerint nem vette figyelembe koalíciós partnere, az Emberekért (Za ludí) párt véleményét, amely ellenezte az orosz vakcina megvásárlását.

Az orosz oltóanyag beszerzését a szlovák koalíciós kormány február 19-én nem fogadta el, mert azt az Emberekért párt megvétózta. Matovic emlékeztetett: Veronika Remisová kormányfőhelyettes, az Emberekért párt elnöke azonban később kijelentette, hogy a hatályos szlovák törvények szerint az egészségügyi miniszter, Marek Krajcí a kabinet jóváhagyása nélkül, saját hatáskörében is dönthet az oltóanyagok alkalmazásáról, ami ez ügyben meg is történt, ezért a mostani bírálatok, hogy „önkényesen cselekedtek”, alaptalanok.

A kormányfő helytelennek minősítette Ivan Korcok külügyminiszter, az SaS párt politiksa kijelentését is, aki azt mondta, hogy a Szputnyik V Oroszország Nyugat ellen folytatott „hibrid háborújának az eszköze”. „A Szputnyik V gyógyszer, olyan vakcina, mint a többi” – szögezte le Matovic. Ivan Korcok „feleslegesen politikai ügyet” csinált a vakcinából – fejtette ki a kormányfő, és felkérte koalíciós partnereit, hogy ebben az ügyben tegyék félre a politikát.

Kérdésre válaszolva – miért tartották titokban a vakcináról folytatott tárgyalásokat az oroszokkal – Matovic kijelentette: attól tartottak, hogy ez csoportos ellenállást válthatott volna ki a vakcina ellen, ami esetleg elriaszthatta volna az oroszokat a megállapodás aláírásától. Igor Matovic hétfő este a kassai repülőtéren megtartott sajtóértekezletén jelentette be, hogy Szlovákia kétmillió adag, koronavírus-elleni Szputnyik V orosz vakcinát vásárolt, és az első szállítmány már meg is érkezett Kassára a szlovák hadsereg különgépén.

 

V4 Panoráma | PannonHírnök

Kövessen minket: Facebook


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek