Bemutatók kicsiknek, nagyoknak Miskolcon

Két premierre kerül sor a héten a miskolci teátrumban. Péntektől láthatják a gyerekek Csipikét Fodor Sándor meséjében, és szombattól lesz műsoron a 18 éven felüliek számára ajánlott Euripidész-dráma, a Bakkhánsnők.

 

Nagy Nándor zeneszerző közreműködésével zenés mesejáték készült Csipike, az óriástörpe történetéből, ami a Kamaraszínház színpadán elevenedik meg Szabó Máté rendezésében.

 

– Nem csupán a képek, a történet is nagy hatással volt rám gyerekként. Ez a mese a fontosság kérdéséről szól. Csipike tulajdonképpen identitásválságba kerül, úgy érzi, ő nem fontos. Ebben az erdőben minden folyik rendesen magától Csipike nélkül is, de a barátai szemében nem az számít, hogy mit csinál, hanem az, hogy van, hogy a barátjuk. Az erdőlakóknak fontos, hogy Csipike ne legyen szomorú, ne essen kétségbe és ne akarjon óriás lenni, hiszen az nagyon magányos dolog…– mondta a rendező.

 

A címszerepben Fandl Ferencet láthatja a közönség. A színművész elárulta, noha ez egyfajta kultmese az ő korosztályának, számára gyermekkorában nem volt igazán meghatározó élmény a találkozás Csipikével.

 

 – A történetet felnőttként újraolvasva derült ki számomra, mennyi olyan probléma is rejlik ebben a műben, amely a gyerekeket erősen foglalkoztatja: barátság, kisebbségi érzés, kirekesztés. Ez az előadás érvényes tanácsot, mintát adhat a gyerekeknek abban, hogyan lehet a részévé válni egy közösségnek, hogyan lehet beilleszkedni, akár az óvodában, akár az iskolában – hangsúlyozta Fandl Ferenc.

 

Jancsó Dóra, Kokics Péter, Márton B. András, Farkas Sándor, Molnár Róbert, Kecskeméti Edina, Lichtenstein Pál látható a további szerepekben. A produkció jelmezeit, díszleteit Juhász Katalin tervezte.

Szőcs Artur rendező nagykorú nézők számára ajánlja a Játékszínben október 1-jén bemutatásra kerülő antik drámát, a Bakkhánsnőket, ami Goethe szerint Euripidész legjobb műve. A miskolci teátrum előadása különleges színházi-, valamint táncnyelvet használ, és arra keresi a választ, hogyan lehet megtalálni a végletek közti utat, és milyen büntetés jár azért, ha elvétjük azt.

Euripidész utolsó, már csak halála után bemutatott drámájának középpontjában Pentheusz (Harsányi Attila), Théba ura áll, aki megtiltja, hogy a város polgárai ünnepeljék Dionüszoszt, a bor, a szórakozás és a szenvedélyek istenét. Dionüszosz (Bodoky Márk) ezért útra kel, hogy bosszút álljon, amiben a városhoz közeli erdőben önfeledten táncoló bakkhánsnők lesznek a segítségére.

Az előadás látványtervét Kovács Dániel készítette, a további szerepeket Tenki Dalma, Szegedi Dezső, Nádasy Erika, Czakó Julianna, Varga Zoltán, Seres Ildikó és Máhr Ági alakítja.

 

Szöveg és fotó: Vona Ildikó

Nyitókép: A miskolc Nagyszínház páholysora


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek