Bemutatók kicsiknek, nagyoknak Miskolcon

Két premierre kerül sor a héten a miskolci teátrumban. Péntektől láthatják a gyerekek Csipikét Fodor Sándor meséjében, és szombattól lesz műsoron a 18 éven felüliek számára ajánlott Euripidész-dráma, a Bakkhánsnők.

Csipike, az óriástörpe szereplők (b-j): Farkas Sándor, Kokics Péter, Jancsó Dóra, Molnár Róbert, Kecskeméti Edina, Fandl Ferenc PTV Fotó: Vona Ildikó
Csipike, az óriástörpe szereplői: (b-j) Farkas Sándor, Kokics Péter, Jancsó Dóra, Molnár Róbert, Kecskeméti Edina, Fandl Ferenc
PTV Fotó: Vona Ildikó

 Nagy Nándor zeneszerző közreműködésével zenés mesejáték készült Csipike, az óriástörpe történetéből, ami a Kamaraszínház színpadán elevenedik meg Szabó Máté rendezésében.

– Nem csupán a képek, a történet is nagy hatással volt rám gyerekként. Ez a mese a fontosság kérdéséről szól. Csipike tulajdonképpen identitásválságba kerül, úgy érzi, ő nem fontos. Ebben az erdőben minden folyik rendesen magától Csipike nélkül is, de a barátai szemében nem az számít, hogy mit csinál, hanem az, hogy van, hogy a barátjuk. Az erdőlakóknak fontos, hogy Csipike ne legyen szomorú, ne essen kétségbe és ne akarjon óriás lenni, hiszen az nagyon magányos dolog…– mondta a rendező.

Jelenet az előadásból PTV Fotó: Vona Ildikó
Jelenet az előadásból
PTV Fotó: Vona Ildikó

A címszerepben Fandl Ferencet láthatja a közönség. A színművész elárulta, noha ez egyfajta kultmese az ő korosztályának, számára gyermekkorában nem volt igazán meghatározó élmény a találkozás Csipikével.

 – A történetet felnőttként újraolvasva derült ki számomra, mennyi olyan probléma is rejlik ebben a műben, amely a gyerekeket erősen foglalkoztatja: barátság, kisebbségi érzés, kirekesztés. Ez az előadás érvényes tanácsot, mintát adhat a gyerekeknek abban, hogyan lehet a részévé válni egy közösségnek, hogyan lehet beilleszkedni, akár az óvodában, akár az iskolában – hangsúlyozta Fandl Ferenc.

Jancsó Dóra, Kokics Péter, Márton B. András, Farkas Sándor, Molnár Róbert, Kecskeméti Edina, Lichtenstein Pál látható a további szerepekben. A produkció jelmezeit, díszleteit Juhász Katalin tervezte.

Szabó Máté rendező (balra) instrukciókat ad a szereplőknek a főpróbán PTV Fotó: Vona Ildikó
Szabó Máté (balra) instrukciókat ad a szereplőknek a főpróbán
PTV Fotó: Vona Ildikó

Szőcs Artur rendező nagykorú nézők számára ajánlja a Játékszínben október 1-jén bemutatásra kerülő antik drámát, a Bakkhánsnőket, ami Goethe szerint Euripidész legjobb műve. A miskolci teátrum előadása különleges színházi-, valamint táncnyelvet használ, és arra keresi a választ, hogyan lehet megtalálni a végletek közti utat, és milyen büntetés jár azért, ha elvétjük azt.

Euripidész utolsó, már csak halála után bemutatott drámájának középpontjában Pentheusz (Harsányi Attila), Théba ura áll, aki megtiltja, hogy a város polgárai ünnepeljék Dionüszoszt, a bor, a szórakozás és a szenvedélyek istenét. Dionüszosz (Bodoky Márk) ezért útra kel, hogy bosszút álljon, amiben a városhoz közeli erdőben önfeledten táncoló bakkhánsnők lesznek a segítségére.

Jelenet a Bakkhánsnők előadásból: (b-j) Bodoky Márk és Harsányi Attila PTV Fotó: Vona Ildikó
Jelenet a Bakkhánsnők előadásból: (b-j) Bodoky Márk és Harsányi Attila
PTV Fotó: Vona Ildikó

Az előadás látványtervét Kovács Dániel készítette, a további szerepeket Tenki Dalma, Szegedi Dezső, Nádasy Erika, Czakó Julianna, Varga Zoltán, Seres Ildikó és Máhr Ági alakítja.


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek