Ben Okri újraírta 2008-as regényét

A Booker-díjas nigériai szerző, Ben Okri átírta 2008-ban megjelent Starbook című regényét, hogy nagyobb hangsúlyt kapjon benne a könyv egyik fő témája.

Ben Okri az elmúlt öt évben azon dolgozott, hogy újraírja a szülőhazájában játszódó mitikus romantikus történetet, hogy sokkal nagyobb hangsúly helyeződjön benne a transzatlanti rabszolgaságra, és egyben az olvasó egy sokkal átgondoltabb narratívát kapjon. Az átírás komolyságát jelzi, hogy a regény egy teljesen új címet kapott – The Last Gift of the Master Artist –, és új borítóval fog megjelenni.

A megjelent regények későbbi újraírása ugyan ritka, de nem egyedi eset. Karen Hall 1996-ban megtette népszerű Dark Debts című könyvével, Charles Dickens pedig erősen meghúzta a Twist Olivért, amikor egy zsidó származású nő kritikát fogalmazott meg az egyik szereplő antiszemita ábrázolása miatt.

Ben Okri úgy nyilatkozott, hogy szerette volna megőrizni az eredeti regény mágikusságát és tisztaságát, de fontosnak tartotta, hogy politikailag naprakészebb legyen.

Forrás: The Guardian


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek