Benépesült a Dolhayak és a Telekiek ősi erőssége

2001-ben Bartosh József festőművész és felesége negyvenkilenc évre bérbe vette a kárpátaljai Beregszentmiklós várkastélyát. A házaspár az épület folyamatos restaurálása mellett a múlt megidézésének és bemutatásának misszióját is felvállalta.

E történelmi kalandozásnak egyre több követője van. Most első ízben rendeztek lovagi tornát a dolhai várkastélyban, mely egykor a Dolhayak, majd a Telekiek tulajdona volt.

Dovhe Castrum Festen a nagyszámú érdeklődő Ivano-Frankivszkból, Luckból, Ungvárról, Munkácsról és Beregszentmiklósról érkezett „lovagok” párharca mellett betekintést kaptak a nemesi udvarok mindennapjaiba, megkóstolhatták a korabeli receptek alapján készült ételeket, középkori táncokban gyönyörködtek.

 


A dolhai várkastélyt valószínűleg Dolhay Görgy építtette a 17. század végén. Dolhay bizalmas híve volt Thököly Imrének, 1703–1705 között, mint huszti főkapitány tevékenykedett. Birtokán, Dolhán került sor 1703. június 8-án az Esze Tamás vezette kuruc felkelők és a Károlyi Sándor szatmári, illetve Csáky István beregi főispán vezette nemesi seregek csatájára. Az ütközet után Dolhay György szedette össze és temettette el az elesett kurucokat.

 

Külhon | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek