Benyújtotta a kormány a törvénymódosítások első csomagját

Az Európai Bizottsággal folytatott egyeztetések után benyújtotta a kormány az Országgyűlésnek a feltételességi eljáráshoz kapcsolódó jogszabály-módosítások első csomagját hétfőn.

 

Korábban: 7,5 milliárd eurós uniós forrást vonna meg az Európai Bizottság Magyarországtól

 

A Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott, a parlament honlapján olvasható törvénycsomag, amelynek előadója Varga Judit igazságügyi miniszter, az Európai Csalás Elleni Hivatallal (OLAF) történő pénzügyőri együttműködéssel függ össze, illetve a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokra vonatkozó jogszabályokat módosítja.

Az általános indoklás szerint az európai uniós csatlakozással összefüggő törvény módosítása megteremti a pénzügyőri intézkedés igénybevételének feltételeit.

Ezzel összefüggően a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról (NAV) szóló törvény módosításával pénzügyőri feladattá válna az OLAF vizsgálata helyszíni ellenőrzésének támogatása. Egy új fejezetben szerepelnek a pénzügyőri intézkedésekre vonatkozó speciális szabályok, amelyek lehetővé teszik, hogy az OLAF vizsgálói a vizsgálattal érintett helyiségbe vagy bármely más, üzleti célra használt területre a pénzügyőrökkel együtt bejussanak.

Többi között az is szerepel a javaslatban, hogy a pénzügyőrök helyszínbiztosítással támogatják a vizsgálat zavartalan lefolytatását, így az OLAF-ellenőrök hozzáférhetnek a szükséges iratokhoz, adathordozókhoz és védelmet kapnak az esetleges tettleges ellenszegüléssel szemben.

Emellett a törvénymódosítás visszatartó erejű, egymillió forintos közigazgatási bírság kiszabását is lehetővé teszi a NAV-nak, ha valaki nem tesz eleget együttműködési kötelezettségnek.

A javaslat arra is irányul, hogy a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványoknál a közbeszerzések, valamint az összeférhetetlenségre vonatkozó szabályok kiegészítése megerősítse a szervezetek működésére vonatkozó olyan alapvető követelményeket, mint az integritás, valamint az átlátható és tisztességes szerződéskötési eljárások alkalmazása.

Emellett pontosítják benne a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokkal kapcsolatos összeférhetetlenségi szabályokat is, kiegészítve a 2018-as uniós költségvetési rendelettel és az Európai Bizottság ahhoz kapcsolódó iránymutatásával összhangban álló összeférhetetlenségi szabályok törvényi szintű megfogalmazásával – áll a törvénymódosítás indoklásában.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter vasárnap azt közölte, hogy a magyar kormány vállalásait tartalmazó törvénymódosítási javaslatokat hétfőn és pénteken nyújtja be a kormány az Országgyűlésnek.

Forrás: MTI.

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Hasonló cikkek