Beregszász: Események sorozata a Magyar Kultúra napja jegyében

Január vége Kárpátalján a magyar kultúra évada. Az elmúlt napokban tudományos konferencia, kiállítások, versmondó verseny, színházi előadás kínált tartalmas időtöltést megyeszerte.

Magyarország Beregszászi Konzulátusán kiállítással ünnepelte a Magyar Kultúra Napját. A vendégek Erfán Ferenc festőművész alkotásait tekinthették meg a külképviselet új kiállítótermében.

“Erfán Ferenc festészete a kárpátaljai festőiskola hagyományaira, Boksay József naturalista ábrázolásmódjára, valamint a belső tájak és képek impresszionista és posztimpresszionista alkotásmódjára épül. Képein a bravúros megoldású portrék mellett megelevenedik a kárpátaljai táj és különböző csendéletek. Munkássága szervesen illeszkedik a kárpátaljai festészeti tradíciókba, ugyanakkor a képek egyéni hangvételűek, nagyszabásúak és nagyszerűek” – mutatta be az alkotót Szilágyi Mátyás főkonzul.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség szervezésében, az ungvári színházban az Esze Tamás életútját felidéző Veszett brigadéros oratorikus kuruc westernt mutatta be a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház társulata. A produkció előtt ünnepi beszédet mondott Tilki Attila országgyűlési képviselő és Barta József, a megyei tanács első elnökhelyettese.

Immár két évtizedes múltja van a z Ungvári Dayka Gábor Középiskolában megrendezésre kerülő Himnusz-mondó versenynek. A Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közössége patronálta vetélkedő idei győztese Kovács Emília, az Ungvári Magyar Tannyelvű Drugeth Gimnázium 11. osztályos tanulója lett, aki az Ungvári Néprajzi és Népi Építészeti Múzeumban január 24-én rendezett XI. CARPATICA ART EXPO kiállításon ismét elszavalhatta Kölcsey Ferenc Himnusz című versét.

Hori

 


Hasonló cikkek