Berkes Kálmán vezényli hétvégén a Nemzeti Filharmonikus Zenekart

Berkes Kálmán vezényletével ad hangversenyt a Nemzeti Filharmonikus Zenekar szombaton az Olasz Kultúrintézetben, vasárnap pedig a kecskeméti Hírös Agórában.

    A koncert nyitányaként Mozart nyolc fúvós hangszerre írt, szimfónia komolyságú szerenádja szólal meg, amely a zeneszerző stílusának minden jellegzetességét magán viseli. A c-moll szerenád 1782 nyarán Bécsben keletkezett, majd a szerző néhány évvel később vonósötösre is átírta a darabot – közölte a zenekar az MTI-vel.
Az egykori főzeneigazgató nevét viselő bérlet második estjén Kocsis Zoltán merész és különleges hangszereléseiből hallható az a sorozat, amely Rahmanyinov tizenhét Etűd-tablójából válogat.

    A koncert második részében a szimfónia történetének egyik csúcsműve csendül fel, amelyet a zeneszerző állítólag legjobb kompozíciójának tartott. Beethoven VII. szimfóniája az érett klasszicizmus stílusjegyeit viseli magán, beethoveni tömörséggel és szókimondással.

    A két hangversenyen a zenekar élére Kocsis Zoltán egyik legközelebbi barátja és muzsikus partnere áll. Berkes Kálmán évtizedek óta a magyar zenei élet meghatározó alakja, aki először klarinétosként, majd a Budapesti Fúvósegyüttes alapító vezetőjeként szerzett múlhatatlan érdemeket.


Berkes Kálmán klarinétművész. Karmesteri pályáját az 1980-as években kezdte, 2004 és 2006 között a Nemzeti Filharmonikusok állandó vendégkarmesteri tisztségét töltötte be, ma a Győri Filharmonikusok vezető dirigense, valamint két évtizede a tokiói Musashino Akadémia professzora és zenekarának vezetője.

Vélemény, hozzászólás?