Berlinben és Zürichben magyar fotók is árverésen

Gyakori, hogy magyar és/vagy magyar származású alkotóktól bukkannak fel külföldi árveréseken tételek, de egy hét alatt három helyütt nem túl gyakran.

Berlinben november 27-én a Grisebach Aukciósház kezdte a sort. Itt Brassain volt a fókusz, négy tételben hat részben vintázs, részben későbbi nagyításra lehetett licitálni. Ezek a harmincas, a negyvenes és az ötvenes éveket reprezentálták, becsértékük 1,5 és 3 ezer euró közt mozogtak. André Kertész munkái is felbukkantak, összesen három. Ezek közül kettő 1929-1931 környékéről, egy pedig 1962-ből. Mindhárom 2-3 ezer eurós becsült értékkel bírt. Vándor Gézától egy tételben három  1929-es vintázs fotogramot árvereztek, becsértékük 1,5-2 ezer eurós.

December 2-án a zürichi Koller Aukciósház ajánlatai közt szerepeltek honfitársaink munkái, összesen tizennégy tétellel. André Kertész itt 10 alkotásával képviselteti magát, közülük az első 1914-ben, az utolsó 1976-ban született. Többségében vintázs nagyítások, a becsértékek 1-3 ezer frank között váltakoznak. A többi tétel Moholy-Nagy László, Szász János és Vadas Ernő munkáiból került ki.

A berlini Bassenge Aukciósház december 4-én tart fotóaukciót. Moholy-Nagy László, André Kertész, André Steiner nagyításait találhatjuk itt meg.

További részletek ITT.


Hasonló cikkek