Berlinben már jöhet a névtelen betegkártya is

A Migrációkutató Intézet kutatója arra a veszélyre hívta fel a figyelmet, hogy a berlini szenátus azt fontolgatja, ötvenezer illegális bevándorlónak adna egészségügyi ellátást biztosító névtelen betegkártyát. Vargha Márk vasárnap az M1 aktuális csatornán azt mondta, ez az ellátás Berlinben másfél millió euróba kerülne.

Problémának nevezte azt is, hogy az egészségügyi dolgozókat arra kényszerítik, ne jelezzék az idegenrendészeti hatóságnak, ha az ellátásra jelentkezőnek nincsenek dokumentumai. Ennek az ellátásra nézve is vannak következményei, egyrészt veszélyezteti a betegek életét az, hogy más ellátóhelyen az előzmények ismerete nélkül fordulhatnak újra orvoshoz, másrészt pedig visszaélésekre ad lehetőséget, például fájdalomcsillapítókhoz lehet így jutni.

A migrációval kapcsolatban beszélt arról is, hogy az illegális bevándorlók okmányok nélkül érkeznek a görög szigetekre, ezért akár éveket is ott töltenek, mire véget ér a menekültügyi eljárásuk. Az érintett öt szigeten a táborokban túlzsúfoltság van, és a lakosság is érzi a következményeket: nő a bűnözés, romlik a kórházi ellátás, és akadozik az ivóvízellátás is.

A névtelenség és azonosíthatatlanság erőltetése, amely óriási biztonsági kockázatokkal jár, minden liberális csoport, önkormányzat, NGO egyik legfontosabb alapelve. Ennek következménye az is hogy a migránsok tömegesen, ezres-tízezres méretekben hazudhatnak az életkorukról a lebukás veszélye nélkül és juthatnak a gyerekeket megillető fokozott védelemhez. Nem csak a hatóságok, a rendészeti szervek munkáját akarják ezzel ellehetetleníteni, hanem azt is hirdetik, hogy a névtelenség, és az ebből következő szabad identitásválasztás alapvető emberi jog is.

Forrás: MTI


Hasonló cikkek