Beszélgetés egy szimpla kávé mellett: Mester János – Galéria-tulajdonos családfakutatóval

Avatar

A kreatív ipar mind nagyobb teret hódít Pécsett, köszönhetően egy speciális munkahelyteremtő programnak az Öníndítónak. A már harmadik esztendeje futó projektnek köszönhetően már többen is sikeresen indították útjukra vállalkozásukat. Mester János családfakutató és galéria tulajdonos szintén e munkahelyteremtő és képzési projektben vett részt.

mesterjános

  – Európa számos országában járva, valamint a Prágában, Brüsszelben és Milánóban látott ötletekből megalkotva hoztuk létre ezt az egyedi kiállító teret, amelynek kettős a szerepe – mondja Mester János, a Pexter Galéria tulajdonosa, az ötlet gazdája, s megvalósítója, aki tíz éves bérleti szerződést kötött az épület tulajdonosával, amelynek köszönhetően az egykori magángalériába ismét élet költözött. –

 A galéria különleges műanyagból készült ledes vitrinjei nemcsak védelmet nyújtanak a bemutatott tárgyaknak, de kinyithatók, a látogatók kézbe is vehetik azokat, s meg is vásárolhatják a nekik tetsző darabokat. Egy kvázi értékesítési pontként is működik ugyanis a kiállítás, kapcsolatot teremtve az érdeklődő, a művész és a vásárló között, s lehetőséget nyújt a kreatív ipar szereplőinek arra, hogy megismerjék a tevékenységüket.

  – Annak idején, amikor megfogalmazódott a galéria megnyitásának ötlete, már akkor olyan teret álmodtunk meg, amelyik ingyenes bemutatkozási lehetőséget teremt azoknak a fiatal képzőművészeknek, előadóknak, kluboknak, társaságoknak, amelyeknek vagy nincs helyük, vagy anyagilag nem állnak úgy, hogy megmutassák magukat a nagyközönségnek – hangsúlyozza Mester János. – Ezen szeretnénk változtatni szorosan együttműködve az egyetem Művészeti Karával, a Kreatív Ipari Klaszterrel, és a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarával.

  A Mester János által létrehozott Családfakutatók Csapata is itt hozta létre a székhelyét, a galéria felső szintjén kialakított irodában fogadják az ügyfeleiket.

 – Mind többen kíváncsiak arra, hogy honnan származnak, van-e nemesi vonal a családjukban, esetleg kutyabőr – emeli ki, hogy miért is hozta létre vállalkozását. – S, hogy ez mennyire igaz, azt semmi nem bizonyítja jobban, mint hogy már külföldről is kaptunk megbízásokat, Németországból, Ausztriából, Szlovákiából, Romániából, de még Brazíliából is, ahonnan Madách Imre egyik leszármazottja keresett meg bennünket.

 S e mellett a fel nem dolgozott – Csipkerózsika álmukat alvó – nemesi vonalak száma is folyamatosan bővül. Ezek közé tartozik a Baksay család, akiknek felmenői az erdélyi – legmagasabb rangú – lófői nemesek, a Czikók voltak. A mai napig megvan a II. Rákóczi Ferenc gyűrűspecsétjével ellátott lófői nemesi oklevelük. A Feirtag-család különleges történetére pedig úgy derült fény, hogy két egyetemista fiatal kitalálta, az örömszülőknek családfa felállításával kedveskednek. S ennek során derült ki, hogy a család egyik ága a XIX. század elején visszaköltözött Németországba, s jelenleg is a Fekete-erdő környékén él.

 S, hogy mi volt az oka, hogy családfakutatásba kezdjen? Hát az, hogy néhány esztendővel ezelőtt összeült a családjuk és nem tudtak választ adni arra, hogyan hívták a dédpapájukat, s honnan származott.

 – Az első családfát magunknak csináltam meg, s e közben jöttem rá, hogy ez piaci alapon is működik – mondja. – Mára már közel 150 család családfáját állítottuk fel, s a kutatásaink során, közel negyvenezer ember élettörténetét, adatát tártuk fel a csaknem negyven tagból álló kutatócsoport segítségével, amelyből tizennyolc levéltári múlttal rendelkező kutató. E mellett folyamatosan tartjuk a kapcsolatot heraldikával, genealógiával foglalkozó szaktekintélyekkel is. Heti rendszerességgel hírlevelet küldünk, az erre feliratkozóknak, s egy facebook oldalt is működtetünk, amire naponta töltünk fel adatokat, valamint a családfakutatáshoz kapcsolódó érdekes történeteket. A mi tevékenységünk a bizalomra épül, éppen ezért olyan rendszert alakítottunk ki, amellyel sok embert tudunk elérni.

 Az eltelt időben mind inkább szembesülnek azzal, hogy nincs két egyforma családtörténet, mindegyikben vannak érdekes momentumok, csavarok, nem egy esetben negatív dolgok is felszínre kerülnek. Például a saját felmenőit kutatva hívták fel mások a figyelmét arra, elképzelhető, hogy az ükapja is részt vett a Titanic hajótörötteinek mentésében a Carpahtia matrózaként, s maga is ott veszett a tengerben.

 

 


Hasonló cikkek