Beszélgetés Trajbár Balázzsal, Szombathely Város Fúvószenekar Egyesület elnökével

Horváth Dorina: Második alkalommal került megrendezésre a zenekar Magyaros koncertje, 2015. május 30-án a Bartók teremben. A koncert előtt Trajbár Balázzsal beszélgettünk a zenekarról, annak működéséről, fellépéseikről.

interjú

– Mikor alakult a zenekar?

– 1957. augusztus 28-án alakult a Városi Tanács döntésére egy fúvós zenekar, melynek létrehozása id. Rózsa Ferenc érdeme, aki 15 évig volt a karmester. 2001 októberében egyesületté alakult a zenekar, az első tíz évben Pávé Kálmán, majd én lettem az elnöke.

– Jelenleg hány tagja van a zenekarnak?

– A zenekarnak 45 tagja van; fiatalok és idősebbek egyaránt tagjai a zenekarnak, a karmesterünk pedig Tóth Máté.

– Milyen stílusú művek szerepelnek a repertoárban? Könnyűzenei művek is helyet kapnak?

– Minden, de általában az alkalomhoz illően alakítjuk ki a műsorszámainkat. Például tavaly a fúvós fesztiválon csak könnyűzenét játszottunk, de a mai magyaros esten, vagy az év végén megrendezett karácsonyi jótékonysági koncerteken helyet kapnak a komolyabb műfajok is. Koncertjeinken a polkától kezdve a könnyűzenei műfajokon át a filmzenéig minden belefér.

– Ezen a jótékonysági koncerteken kiket szoktak elsősorban támogatni?

– Jótékonysági koncerteket már 1996 óta rendezünk, támogattuk többek között a szombathelyi Markusovszky Kórházat, a Karitászt vagy a tűzoltóságot. Tavaly az Aranyhíd Nevelési–Oktatási Integrációs Központ Napház Alapítványának rendeztünk év végén koncertet, ahol kb. 230.000 forint adományt sikerült összegyűjtenünk. Az utóbbi években pedig elsősorban magánszemélyek orvosi kezeléseit próbáltuk támogatni. Ezeket a rendezvényeket természetesen mi szervezzük, saját költségünkön, és a bevétel teljes összegét felajánljuk.

– Milyen fellépéseik szoktak lenni? Hol szoktak rendszeresen fellépni?

– Rendszeres fellépéseink a városi ünnepségek: március 15., augusztus 20., október 23. Ezen kívül sok fúvós fesztiválra és falunapra vagyunk hivatalosak, térzenéket adunk. Éves szinten átlagosan olyan 25–30 fellépésünk van, az utóbbi két évben pedig 35 szereplésünk volt egy évben. Amatőr zenekarhoz képest pedig ez nagyon szép, hisz diákok és dolgozó emberek egyaránt tagjai a zenekarnak, akik a szabadidejüket áldozzák fel.

– Külföldi fellépéseik is szoktak-e lenni?

– Igen. Az elmúlt évtizedekben már a fél Európát bejártuk, Hollandiától kezdve Bulgáriáig, nagyon sok helyen voltunk. Voltunk például Horvátországban, Erdélyben, Olaszországban vagy Németországban is.

– A fúvós találkozókra honnan szoktak vendégek érkezni?

– Mivel ez egy nemzetközi találkozó, így külföldről is érkeznek zenekarok. Általában két külföldi zenekart szoktunk meghívni, tavaly Ausztriából és Németországból érkezett egy-egy zenekar. Idén pedig Szlovákiából és Olaszországból hívtunk meg zenekarokat.

– Milyen gyakran rendezik meg ezt a Nemzetközi Fúvósfesztivált?

– Évente kerül megrendezésre ez a találkozó, azonban az elmúlt négy évben sajnos ki kellett hagynunk anyagi okok miatt, de szerencsére a tavalyi évtől újra tudunk fúvós fesztivált szervezni, és reméljük ez így is fog folytatódni.

– Van olyan fellépés, ami kiemelkedik a többi közül, amire nagyon büszkék lehetnek?

– Mindegyik fellépésre büszkék vagyunk, hisz azért dolgozunk, hogy a közönségnek kellemes perceket szerezzünk muzsikánkkal. Amióta én vagyok az elnök, talán az 55 éves jubileumi koncertre vagyok a legbüszkébb, mivel az utolsó számnál felállva tapsolt a közönség. Ez nekünk, zenészeknek a legtöbbet jelenti, amikor az ember azt látja, hogy a közönségnek tetszik és ezt zúgó tapssal értékeli. De minden rendezvényre büszke az ember, akár térzene, akár egy koncert a Bartók teremben.

– Hol találkozhatunk legközelebb a zenekarral?

– Augusztus 8-án a fúvós fesztivál beharangozó rendezvényeként lesz egy térzenei koncertünk. Augusztus 14-én szeretnénk a fúvósfesztiválra meghívott olasz zenekarral együttműködve térzenét adni Szombathelyen, majd 15-én egész nap fúvós fesztivál. Decemberben pedig ismét szeretnénk megrendezni a jótékonysági koncertünket, de ennek még nincs meg a pontos időpontja.

koncert


Hasonló cikkek