Betiltották a nemsemleges szóhasználatot a francia iskolákban

Franciaország oktatásügyi minisztériuma betiltotta a nemsemleges nyelvezet használatát az iskolákban, mert az árthat a francia nyelv megtanulásában.

A francia minisztérium egy rendeletet hozott, amely kimondja, hogy szeretnék betiltani a szóközti, mondatvégi ponthoz hasonló jelek használatát, amelyek elválasztják a szótövet a végződésétől, amely meghatározza a női vagy a férfi nemre való utalást a szón belül. A szóközti pontokat a maszkulin és feminin szóvégeknél is használják a francia nyelvben azért, hogy befogadóbb legyen az.

Az Academie Francaise, magyarul a Francia Akadémia, amelynek feladata a francia nyelv megőrzése, azt állította, hogy a nemi befogadást hirdető szavak ártanak a francia nyelv megértésének és gyakorlásának. Az oktatásügyi minisztérium határozata szerint a szóközti pontok összezavarják azokat a gyerekeket, akiknek meg kell tanulnia a nyelvet az iskolában.

“Ez a fajta írásgyakorlás, amely a szavak megtörését okozza akadályozza a folyamatos olvasást és az írott szöveg értelmezését. Sőt a szavak kiejtését és folyamatos tanulását is hátráltatja, főleg a fiataloknál” – írják. Jean-Michel Blanquer, francia oktatásügyi miniszter azt mondta, hogy a szóközi pontok használata problémás, főleg azoknak a tanulóknak, akik fogyatékossággal küzdenek. A francia tanári egyesület (Solidaires Unitaires Démocratiques Education Union) nem értett egyet a döntéssel és arra bátorította az iskolákat, hogy ne vegyék azt figyelembe.

Más oktatási szakértők azonban egyetértettek a rendelettel és kiemelték, hogy az angol nyelv globalizációjának erősödése mellett az embereknek nem lesz kedvük megtanulni egy nemsemleges francia nyelvet, ha azt túlbonyolítják. A nemsemleges kommunikáció során nincs szükség a szóközi pontokra az angol nyelvben, ugyanis abban rengeteg szóhoz nem kapcsolnak nemiséget.

Angolul úgy próbálják bevonni a nyelvezetbe az LMBTQ-közösséget, hogy megváltoztatják a kifejezéseket, azaz például a terhes nő helyett, a “terhes személyt”, vagy a “szülő testet” használják.

Forrás: hitradio.hu

 

Világ tükör | Pannon Hírnök 

Kövessen minket: Facebook

 


Hasonló cikkek