Betonkocka palota helyett: balos ízlésterror a fővárosban

Úgy tűnik, saját táborának sem tetszik Kerpel-Fronius Gábor posztja arról a ízléstelenségről, amit a Szent György térre álmodtak a kockákon nevelkedett kockái.

Úgy tűnik, a pandémia alatt #túrósrétes mellett arra is jut ideje a hózentrógeres alpolgár főkarácsony-helyettesnek, hogy terveket szőjjön arra az esetre, ha netán az elkövetkezendő száz évben hatalomra kerülnének. Az ablakpucolós poszt kilátásba való helyezése mellett azonban sajnos ez azt is jelenti, hogy egy „megalomán” ötletet helyeseljen, és azt a nyilvánosság megvakítására használja fel.

Ez a megalomán ötlet nem volt más, mint egy bizonyos Csomay Zsófia építész ötlete arra vonatkozólag, hogyan is lehetne beépíteni a Várnegyed egyik nagy terét, a Szent György teret. Ez a terv pedig nem más lenne, mint a Nemzeti Galéria új épületei, vagyis – a terveket látva inkább helyesebb úgy fogalmazni – kockái.

Szép kockák, mint ne mondjunk, téglatest-alakú formák, amelyek tulajdonképpen föld feletti bunkerként őriznék a szándék szerint legszebb, nem kocka alakú műkincseinket. Semmi sallang, semmi felesleges ciráda, csupán a letisztult élek és csúcsok játéka ez.

Ami lehet, hogy egy ipari környezetben maga lenne a művészet, de ott, ahol évszázados műemlék épületek vannak, ott maga a vizuális terrorizmus, ott maga a 19-es vörös leples május 1. rebootja.

De beszéljenek a képek maguk is, hiszen egy kép ezer szónál is többet ér néha!

Őszintén remélhető, hogy az a politikai erő, amelyik a pusztítást s a sivárságot reklámozza, megmarad a #túrósrétesnél vagy az #ablakpucolásnál.

Hazai Tükör | PannonHírnök

Kövessen minket: Facebook


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek