Betörés közben egy kutyát is agyonütöttek

A Debreceni Járásbíróság 2019. november 25-én előkészítő ülésen kihirdetett ítéletében bűnösnek mondta ki azt a négy férfit, akik közül hárman a Hajdú-Bihar megyei Álmosdon követtek el bűncselekményeket. Két vádlott az egyik sértett kutyáját is agyonütötte.

A vádlottak az előkészítő ülésen beismerő vallomást tettek, a terhére rótt bűncselekmény elkövetését elismerték, a tárgyaláshoz való jogukról lemondtak.

 

Az elsőfokú bíróság elfogadta a beismerő vallomásokat. K. R.-t bűnösnek mondta ki kifosztás bűntett kísérletében, állatkínzás bűntettében, lopás bűntettében és lopás vétségében, ezért őt 4 év börtönbüntetésre ítélte, továbbá 4 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. Másodrendű M. L.-t lopás bűntette, lopás vétsége és állatkínzás bűntette miatt 1 év 6 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte a bíróság, amelynek végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette. Harmadrendű F. M. társtettesként elkövetett lopás bűntette miatt 220.000 forint pénzbüntetést kapott, míg a negyedrendű M. J. orgazdaság vétség kísérletéért felelt, őt a bíróság 2 évre próbára bocsátotta. Az ítéletet az ügyészség, a vádlottak és védőik is tudomásul vették, így az jogerős.

 

Az ítéleti tényállás szerint az elsőrendű vádlott 2019. január 6-a előtt megjelent a sértett álmosdi házánál, majd a szellőztetés miatt nyitva hagyott ablakon bemászott a házba és eltulajdonított 150.000 forintot. Ezt követően K. R. egyik társával, a másodrendű M. L.-el közösen 2019. január 7-én virradóra visszament a nő házához, amelynek bejárati ajtaját feltörték, majd elloptak egy kávéfőzőt és egy permetező gépet. A sértett 2 éves keverék kutyáját a vádlottak egy ismeretlen tárggyal agyonverték, az állat koponyája beszakadt, az eb elpusztult.

K. R. 2019. március 5-én 21 óra körül egy Álmosdon egyedül élő 99 éves fekvőbeteg nő házához ment. A vádlott az alvó sértett fejénél lévő asztalon kutatott, amíg meg nem zavarták őt az idős nő rokonai, akik a bűncselekményt a házban elhelyezett kamrán keresztül látták és azonnal a helyszínre siettek. A vádlott a helyszínről elmenekült.

Az első-és másodrendű vádlott harmadik társukkal F. M.-el közösen 2019. április 5-én éjfél után betörtek Álmosdon egy élelmiszerüzletbe. K. R. és M. L. az üzletből főleg édességet lopott, míg társuk kint figyelt, majd mindhárman elhagyták a helyszínt. Pár nappal később április 14-én este K. R. és M. L. bemásztak két álmosdi ház udvarára is, ahonnan elloptak két kerékpárt, amit később Bagamér településen próbáltak meg eladni. Az egyik helyről nem csak a biciklit lopták el, hanem a nyitva hagyott bejárati ajtón bemenve elloptak a házból egy telefont és a sértett pénztárcájából készpénzt. A két férfi április közepén Bagamérban a negyedrendű vádlottnak akarták eladni a lopott kerékpárokat, aki azokat azért nem vette meg, mert nem volt rá pénze, azonban azt tudta, hogy bűncselekményből származnak.

Debreceni Törvényszék Sajtóosztály

A címlapfotó illusztráció.


Hasonló cikkek