Bevált-e a svéd modell?

A svédek viszonylag lazán kezelték a koronavírussal kapcsolatos korlátozásokat, de a nagy gazdasági visszaesést ők sem tudják elkerülni. Igaz, az első negyedévben fél százalékos GDP növekedés volt a 2,6 százalékos uniós recesszióhoz képest – írja a novekedes.hu.

Az Európai Bizottság előrejelzése szerint azonban közel hat százalékos recesszió várható idén. A fertőzöttek és elhunytak száma itt jóval alacsonyabb mint Hollandiában és Belgiumban, de a finnekhez és norvégokhoz képest rosszabb a helyzet. A második hullám lehet a döntő a svéd modell megítélésében.

Sokat hallani mostanában a svéd modellről, Svédország ugyanis azon kevesek közé tartozik a világon, ahol a szigorú járványügyi intézkedések elkerülése mellett döntöttek. Így az éttermek, a bárok és a határok nyitva állnak, a 16 év alattiak iskolába járnak, sportolnak és munkába is járnak az emberek, bár azért az otthonról dolgozást preferálják, és egy helyen 50 főnél többen nem gyűlhetnek össze.

A svédek épp azért döntöttek az általános iskolabezárás és a kijárási korlátozások ellen, mert úgy látták, hogy az ilyen „drákói intézkedések” nem tarthatók fenn sokáig és fölöslegesen rombolják a gazdaságot.

Örülnek is a kisvállalkozások, hogy nem állt le a teljes gazdaság, de még így is súlyos veszteségek érik őket – olvasható a Financial Times-ban megjelent elemzésben.

A teljes cikket ITT olvashatja.

A nyitókép illusztráció.


Hasonló cikkek