Bezár a német Evonik kabai üzeme, 120 ember kerülhet utcára

Bezár a német Evonik kabai, aminosavat gyártó üzeme, 120 ember munkahelye szűnik meg

– adta hírül honlapján a Menedzsment Fórum kedden.

Az mfor.hu értesülése szerint április végéig leállítja az aminosav termelését a kabai telephelyén a német Evonik. A múlt hét csütörtökön meghozott döntést az L-treonin aminosav piacán tapasztalható egyre intenzívebb és növekvő versennyel indokolták.

“Ilyen környezetben pedig az Evonik számára a folyamatos optimalizáció ellenére sem fenntartható a termelés Kabán. Az üzem leállítása összhangban van az aminosav üzletág vezető pozíciójának megőrzésére irányuló stratégiával” – jelezte a cég közleményében Auer Emmanuel, az Evonik takarmányozási üzletágának vezetője.

A közlemény szerint az Evonik szorosan együttműködik az Evonik Agroferm Zrt. üzemi tanácsával, a helyi önkormányzattal és a hatóságokkal a közelgő elbocsátások lehető legmegfelelőbb kezelése érdekében.

A kabai gyár több mint 14 milliárd forint árbevételt ért el 2016-ban, amiből 840,5 milliós nyereség maradt – tartalmazza a cég legutóbbi beszámolója.

Szegi Emma (Fidesz-KDNP), Ebes polgármestere az MTI tudósítójának érdeklődésére kedden megerősítette a gyárbezárás hírét, és azt is, hogy az üzem megszűnésével mintegy 120 dolgozó, köztük magasan kvalifikált vegyész veszítheti el munkahelyét.

Számukra a térségben jelenleg nem tudnak más munkát ajánlani, de a polgármester bízik abban, hogy lesz befektetői érdeklődés az üzem hasznosítására. Utóbbiról néhány hét múlva ígért konkrétabb információkat az MTI-nek a polgármester.

Szegi Emma az egykori kabai cukorgyár bezárásához hasonlította a volt lizin-üzemből átalakított aminosavgyártó-üzem megszüntetésének hírét, amely jelentős mértékben befolyásolja a helyi önkormányzat gazdálkodását is.

Az Evonik aminosav-gyára évi 90 millió forint iparűzési adót fizet, ami az önkormányzati iparűzési adó 30 százaléka – mondta Kaba polgármestere.