Összeomlás fenyegeti a szlovák felsőoktatási intézményeket

A Szlovák Rektori Konferencia (SRK) szerint a szlovákiai felsőoktatási intézményeket összeomlás fenyegeti. Ezért arra szólítja fel a kormányt, hogy fordítsa vissza a finanszírozásukkal kapcsolatos negatív tendenciát, illetve kompenzálja az energiaválság okozta kiesést. Ha ez nem történik meg, november 17-én megszűnik a tanítás a felsőoktatási intézményekben.

A nyilatkozatot Ľubica Benková, az SRK munkatársa tette közzé.„A felsőoktatási intézmények az összeomlás szélén állnak. Az utóbbi években nem beszélhetünk a felsőoktatási intézmények fejlődéséről, ma pedig a tisztességes működésükről sem, csak a túlélésükről” – hangsúlyozták a konferencián.

Rámutattak a 2021-es és 2022-es költségvetés csökkentésére, és a 2023-ra tervezett 72 millió eurós csökkentésre is. Ilyen körülmények között az SRK szerint nem lehet biztosítani az állami felsőoktatási intézmények alapvető működését. Emlékeztettek: a felsőoktatási intézmények feladatai széles skálán mozognak. A felsőoktatásnak döntő szerepe van a gazdasági fejlődésben, és kulcsfontosságú szerepet játszik a tudás alapú társadalom kialakításában.

A szlovák kormányt arra szólították fel, hogy teljesítsen három feltételt. Az első szerint vissza kell fordítani a felsőoktatási intézmények finanszírozásával kapcsolatos negatív tendenciát, mégpedig úgy, hogy a finanszírozás elérje legalább a 2020-as szintet. Ezenkívül azt követelik, hogy a kormány kompenzálja az energiaválság okozta kieséseket, továbbá, hogy kompenzálják a nemzeti és európai projekteken belüli kieséseket, ahogy az a környező országokban is történik. „Ha nem teljesülnek ezek a feltételek, akkor a felsőoktatási intézmények 2022. november 17-én bezárják kapuikat, és nem látják el a feladataikat” – üzente az SRK.

Nyitókép: TASR Dano Veselský

Forrás: bumm.sk

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek