Bezárják az észak-komáromi kórház mikrobiológiai osztályát

A komáromi kórház idén július 1-én nyitotta meg a Semmelweis Egészségközpontban a mikrobiológiai laboratóriumot. Az addigi labort ugyanis a bazini székhelyű MEDIREX konszern megszüntette. Január 1-től azonban megszűnik a Czirfusz Mónika főorvos által fél éve irányított részleg is. Cirfusz doktornő egyben az országos Klinikai Mikrobiológiai Társaság elnöke.

„A mikrobiológiai laboratórium megléte egy határvárosban stratégiai fontosságú. A volt fertőző osztály és a többi kórházi osztály is igényelte a levett minták gyors, helyi vizsgálatát. A páciensnek és az orvosnak is az az érdeke, hogy a környezeti hatásokra érzékeny baktériumokat tartalmazó mintákat mielőbb feldolgozzuk.“ – Mondta Cirfusz doktornő.

A MEDIREX a galántai, nagytapolcsányi, komáromi és lévai laboratóriumát már régebbtől meg akarja szüntetni, s azt követően Nyitrán vizsgálnák majd ki a mintákat. Január elsejével így tehát megszűnik a komáromi kórház klinikai mikrobiológiai osztálya, s ezentúl a 150 kilométerre lévő zólyomi kórházba szállítják majd értékelésre a levett mintákat.  A kórházból egyébként már 2013-tól Zólyomba szállították a mintákat, csak a sürgős eseteket vizsgálták Komáromban.

Czirfusz doktornő petíciót indított az osztály megmentése érdekében, hiszen a sürgős biológiai minták elemzését fél órán belül el kell végezni. A fenntartó Nyitra megyei önkormányzat MKP-s képviselői, Becse Norbert frakcióvezető, járási pártelnök pénteken találkozott Miroslav Jaška kórházigazgatóval, és az írásbeli tiltakozást is átadták neki. “Jaška megerősítette, hogy kénytelenek bezárni a mikrobiológiai osztályt, mivel működtetésére nem kaptak pénzt az egészségbiztosítóktól. Nemrég indult be ugyanis az onkológiai központjuk lineáris részecskegyorsítója, amelyet csak januártól támogat az egészségbiztosító. A várható anyagi keretből a mikrobiológiai laboratóriumot már képtelenek fenntartani.” – számolt be róla portálunknak Becse Norbert. “Jaška szerint szándékukban állt egy kisebb létszámú laboratórium működtetése, de mivel a változtatásról nem tudtak megegyezni Czirfusz doktornővel és időközben elmérgesedett a viszonyuk, végül a bezárás mellett döntöttek.” – nyilatkozta Becse.

Forrás: ma7.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek