Bezárt a diósgyőri vár

Diósgyőr, a királynék vára most egy ideig nem fogad látogatókat, hamarosan megkezdődik a várrekonstrukció második üteme.

Február végére teljesen üres lesz valamennyi kiállítási terem, és indul a felújítás. A munkálatok várhatóan két évig fognak tartani. Előkészítésként megtörtént a berendezési tárgyak gondos leltározása, elcsomagolása, biztonságos helyre szállítása. Ehhez a várat üzemeltető Miskolci Kulturális Központ segítségül hívta a Herman Ottó Múzeum szakembereit, mert fontos volt tudni, milyen tárgyakat milyen típusú csomagolóanyagba kell rakni állaguk megóvása érdekében.

A kiállítási tereket az elmúlt időszakban befotózták, és videós dokumentációt is készítettek, hogy a megújult vár újranyitásakor pontosan tudják, minek hol van a helye.

A hagyományosan a várban megrendezett programok egy része átmenetileg átköltözik a Lovagi Tornák Terére és a Vásártérre, ahol gazdag programkínálat várja majd az érdeklődőket, ha ezt a járványügyi helyzet lehetővé teszi.

A felújítás ideje alatt a vár zárva tart, és díszkivilágítása sem fog működni, mivel a világítótesteket is leszerelik.

A Diósgyőri vár 2019-ben (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

Újabb, jelentős mérföldkőhöz érkezett Diósgyőr várának rekonstrukciója. A konzorciumi partnerek a miskolci városházán aláírták a kivitelezői szerződést, majd az építési terület átadásával megkezdődhet a felújítás második üteme. A beruházás összértéke meghaladja a 10 milliárd forintot; a kormányzati támogatást 1,5 milliárddal egészíti ki a miskolci önkormányzat.

A várrekonstrukció – 2013-ban kezdődött – első ütemében megújult három bástya, két szinten visszaépítették a lovagtermet, a kápolnát, megépült a királyné lakosztálya, valamint egy kiállítási terem. A folytatásra, a második ütemre 2019-ben írták ki a közbeszerzést, majd hosszas egyeztetés után folytatódhat most a munka. 2022 végéig, 2023 elejéig visszaállítják a várat eredeti, Nagy Lajos király korabeli állapotába. Újjáépülnek a várfalak, és a belső terek is megújulnak. Hogy lesz-e vizesárok és fürdő a vár mellett, arról később döntenek.

Lovagi páncélok (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

Nehéz, de örömteli pillanat volt a kapu bezárása.

A vár korhű viseletbe öltözött népe egy rendhagyó kisfilmben búcsúzott, és átadta a vár kulcsát az építőmesternek

A kulcsátadásról készült videó itt tekinthető meg:

 

Hazai Tükör | Pannon Hírnök 

Kövessen minket: Facebook


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek