Bezártság és sport: így készül  Osváth Richárd a paralimpiára

Osváth Richárd, az ezüstérmes kerekesszékes vívó győzni szeretne a jövő évre halasztott tokiói paralimpián, így a hullámvölgyek ellenére igyekszik motivált maradni – írja az MTI.

A Rio de Janeiróban kardban és tőrben is ezüstérmes kerekesszékes vívó az M4 Sportnak nyilatkozva elárulta, hogy a hosszú bezártság miatt egyre többször jelentkezik nála holtpont.

“Amikor elkezdődött ez az időszak, optimista voltam, akkor még nem lehetett tudni, lesz-e olimpia, paralimpia, de én bizakodtam. Amikor kiderült, hogy halasztják a játékokat, kicsit magam alatt voltam, de másnapra már kezdtem összeszedni magam, átgondolni a dolgokat” – emlékezett vissza Osváth Richárd.

Elmondása szerint olyan ember, aki megtervezi a lépéseket, feleségével július végére várják gyermekük születését, azután jött volna a paralimpia, Tokióból hazatérve pedig többet lehetett volna a családdal. A halasztás után át kellett gondolnia, hogyan tovább, helyre is álltak a dolgok, de időről időre vannak hullámvölgyek.

“Az a cél, hogy paralimpiát nyerjek, úgyhogy muszáj lesz motiváltnak lenni továbbra is. Tudom, hogy hosszabb és még rögösebb lesz az út a kialakult helyzet miatt, de próbálok optimista maradni” – mondta a sportoló.

A hazai vívásban a klubedzések a szövetség elnökségének döntése értelmében már elkezdődhetnek, de a Törekvés SE 35 éves világ- és Európa-bajnoka edzőjével egyeztetve gyermeke születésének közelsége miatt biztonsági okból egyelőre kivár.

Az interjúban szóba került az is, hogyan fér meg a tőr mellett a kard. Mint emlékeztetett rá, gyerekként – még ép vívóként – a tőr volt a fegyvere, és 2013-tól kardozik.

“Nehéz és furcsa volt az eleje. Sok kudarc ért kardban, sokszor el is szomorodtam az eredmények után, de évről évre ügyesedtem, a 2016-os riói ezüst pedig olyan löketet adott, hogy azóta mindkettőt nagyon szeretem” – vallotta be.

Címlapi kép: Flickr


Hasonló cikkek