Bezzegrománia: jön a hideg, be is fagytak a nyugdíjak

Talán jövőre emelkedhetnek – közölte a román kormányfő.

Ebben az évben nem nőnek a nyugdíjak, a nyugdíjpont értéke 2022. január elsején emelkedik – jelentette be Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke a bukaresti kormánykoalíció hétfői ülése után a Krónika szerint. Ez pedig azt jelenti, hogy a korábbi kormányzati tervekkel ellentétben nem emelkednek a nyugellátási összegek 14 százalékkal – miközben a parlamentet többször megjárt korábbi törvény 40 százalékos indexálást vetített előre.

Ludovic Orban szavaiból azonban most sem derült ki, pontosan milyen mértékben emelkedik 2022-ben az öregségi járandóság: a Krónika szerint ugyanis a bukaresti képviselőház elnöki tisztségét is betöltő politikus közölte, a nyugdíjpont értékének növekedését a 263-as számú törvényben szereplő képlet alapján számítják ki.

Ismertetése szerint a jövő évi nyugdíjemelés száz százalékban fedezni fogja az inflációt, ugyanakkor kiigazítják az országos bruttó átlagbér növekedésének 50 százalékával az időskori juttatást. Orban elmondta ugyanakkor, hogy a lehető legkorábban elkezdik a nyugdíjak újraszámolásának eljárását is, amely kiigazítja az egyenlőtlenségeket.

Ami pedig a speciális nyugdíjak kérdését illeti, a koalíció vezető alakulatát irányító politikus emlékeztetett, hogy a kormányprojektben szerepel egy nyugdíjtörvény kidolgozása, amely ki fog térni ezekre a juttatásokra is. A PNL és az USR-PLUS alkotta szövetség között létezik egy egyezmény a parlamenti képviselők és szenátorok jogállását módosító jogszabály kidolgozásáról is, amely révén törölni fogják a törvényhozók különnyugdíját. Orban hangsúlyozta, hogy a PNL vezetősége egyhangúlag megszavazta a módosítás támogatását.

A PNL elnöke közölte: a kormánykoalíció tanácskozott a költségvetésről, a költségek csökkentéséről, és a tervek szerint 2021-re nem bocsátanak ki üdülési utalványokat (voucher). A politikus szerint érvényesek maradnak a korábban kibocsátott üdülési jegyek, amelyek 2021-ben felhasználhatók. „Új üdülési jegyeket nem bocsátanak ki, mert vannak voucherek, amelyek érvényesek maradnak 2021 folyamán” – mondta Orban.

Arról is döntöttek, hogy ezentúl nem jár bérpótlék a prefektúrán dolgozóknak.

 

Külhon | Pannon Hírnök 

Kövessen minket: Facebook


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek