Biden beengedi a transzférfiakat a női börtönökbe

Az Egyesült Államok Igazszágügyi Minisztériuma új szabályzatot adott ki, mely lehetővé teszi a szövetségi börtönök (magukat nőnek valló) férfi fogvatartottai számára, hogy a női foglyok között kapjanak helyet.

A Trump-éra alatt bevezetett szabályozás „a transzidentitásúak elhelyezéséhez a biológiai nem figyelembevételét” követelte, az erre vonatkozó 2018-as törvény szerint „csak egészen ritka esetekben lenne indokolt a fogvatartott által vallott nemének figyelembevétele” Ezt a bekezdést most eltávolították a transznemű bűnelkövetők kézikönyvéből.

Ezenkívül a nyelvezeten is változtatott az új törvény. Míg a Trump-adminisztráció alatt a börtönök személyzete eldönthette milyen nemben (milyen névmással) beszél a transznemű fogvatartottal és róla, addig a Biden kormányzata által újraírt törvény kimondottan tiltja a biológiai nem szerinti névmások használatát. A transznemű fogvatartottakra vagy vezetéknevükkel kell hivatkozniuk, vagy pedig a transznemükhöz illő névmásokkal. „A fogvatartottak nemének szándékos és ismétlődő hibás meghatározása tilos” – áll az útmutatóban.

Míg a Trump által elfogadott törvényben az elhelyezésnél a biológiai nem volt az iránymutató, addig a mostani törvény „egy transznemű esetében a döntését saját biztonsága érdekében (!) rendkívül komolyan kell venni”.

A dokumentum egy olyan új részt is tartalmaz a korábbihoz képest, mely lehetővé teszi, hogy a fogvatartott a börtönben kérvényezzen olyan beavatkozást, mely saját (biológiai) nemének megváltoztatását célozza.

Egy kaliforniai börtön női foglyai tiltakozásukat fejezték ki az új törvénnyel szemben, hivatkozva saját biztonságukra, felhívva a figyelmet arra, hogy túl nagy a lehetőség a férfiak számára a helyzettel való visszaélésre, és konkrét esetekre is hivatkoztak. A női foglyok félnek attól, hogy rövid időn belül olyan bűnözővel lesznek egy cellában összezárva, aki biológiailag teljes mértékig férfi, a férfiak minden biológiai jegyét magán hordozza, többek között a sokkal nagyobb és erősebb izomzatot is, amivel képtelenek lennének felvenni a harcot. Véleményük szerint rövid időn belül sorra fognak megjelenni a börtönökben teherbe esett, fogvatartott nők.

Feminista csoportok és konzervatív politikusok sorban fejezik ki aggodalmukat és tiltakozásukat az új módosítással szemben, köztük Tom Cotton szenátor is.

Biden elnök azon terve, hogy férfi és női fogvatartottakat együtt helyezzen el, veszélybe sodorja a nőket, hiszen dokumentált esetek bizonyítják, hogyha férfiakat (köztük a magukat nőknek vallókat is) női börtönökben helyeznek el, ott a női foglyok fokozottan ki vannak téve a szexuális zaklatás kockázatának  – nyilatkozta Cotton.

 

 

Forrás: hitradio.hu


Hasonló cikkek