Biden négerezett a veteránok napi ünnepségen

Biden elnök csütörtökön a veteránok napi rendezvényen a virginiai Arlingtonban, a Nemzeti Temetőben tartott beszédében egy sokak által sértőnek tartott kifejezést használt, amikor az egykori híres fekete dobójátékosra, Satchel Paige-re úgy utalt, mint „nagy négerre”.

Biden a pontosítás kedvéért hozzátette: „aki, dobójátékos volt a néger ligában”, ami a 20. század elején és közepén az afroamerikai játékosok szegregált ligáira használt kifejezés volt.

Biden azt mondta a tömegnek:

„Csak azt akarom mondani, tudom, hogy egy kicsit fiatalabbak vagytok nálam, én is átvettem az akkoriban használt a „nagy néger”, azaz a „a néger ligában dobójátékos” kifejezést” – mondta Biden.

2013-ban a Népszámlálási Hivatal bejelentette, hogy többé nem használja a „néger” kifejezést. 2016 májusában Barack Obama elnök törvényt írt alá, amely megtiltja a szövetségi kormányzatnak a „néger” kifejezés használatát, és helyette az „afroamerikai” kifejezést engedélyezi.

2020 májusában a népszerű afroamerikai rádiós műsorvezetőnek, Charlamagne tha Godnak adott interjúban a 2020-as demokrata elnökjelöltségért induló Biden megvédte a faji kérdésekkel kapcsolatos előéletét. A műsorvezetőnek kérdéseire válaszul Biden kijelentette, hogy

„Ha gondot okoz kitalálni, hogy engem vagy Trumpot támogat, akkor nem vagy fekete”.

 

Forrás: neokohn.hu


Hasonló cikkek