Billie Jean King Kupa – Svájci siker az olimpiai bajnok Bencic vezérletével

A svájci női teniszválogatott 2-1-re legyőzte Csehországot a Billie Jean King Kupa prágai döntőjének csütörtöki játéknapján, ezzel az elődöntőbe jutott.

    Az utolsó csoportmeccs tétje a továbbjutás volt. Az első mérkőzést az olimpiai ezüstérmes cseh Marketa Vondrousova magabiztosan megnyerte, de a folytatásban a tokiói ötkarikás bajnok Belinda Bencic kiegyenlített, vagyis a párosok meccse döntött. Mivel késő este Bencic és Jil Belen Teichmann duója nagy csatában legyőzte a Lucie Hradecka, Katerina Siniakova kettőst, a svájciak jutottak tovább, és a legjobb négy között az ausztrálokkal mérkőznek.
A 39-szeres Grand Slam-tornagyőztes Billie Jean King tiszteletére átnevezett Fed Kupa prágai fináléjában a világ legjobb 12 válogatottja szerepel. A szombatig tartó viadalra eredetileg tavaly áprilisban Budapesten került volna sor – Magyarország három évre nyerte el a rendezési jogot -, de azt a koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztották, majd idén tavasszal hasonló okokra hivatkozva ismét lemondták a szervezők. Májusban a nemzetközi szövetség (ITF) bejelentette, hogy új helyszínt keres az eseménynek, mert a magyar szövetség elállt a rendezéstől.
Korábban a finálét két csapat vívta, és valamelyik döntős volt a házigazda, az új formátumban azonban egy helyszínen egy hét alatt a legjobb 12 válogatott részvételével rendezik meg az eseményt. Négy háromcsapatos csoportot alakítottak ki, a csoportok győztesei az elődöntőbe jutottak, majd a nyertesek a fináléban küzdenek meg egymással.

Eredmények:
D csoport:
Svájc-Csehország 2-1
——————–
Viktorija Golubic-Marketa Vondrousova 4:6, 2:6
Belinda Bencic-Barbora Krejcikova 7:6 (7-2), 6:4
Jil Belen Teichmann, Bencic-Lucie Hradecka, Katerina Siniakova 6:3, 6:3
A csoport végeredménye: 1. Svájc 2 győzelem/0 vereség, 2. Csehország 1/1, 3. Németország 0

korábban:
B csoport:
Ausztrália-Fehéroroszország 2-1
——————————-
Storm Sanders-Julija Hatouka 6:3, 6:3
Ajla Tomljanovic-Aljakszandra Szasznovics 4:6, 6:2, 6:3
Ellen Perez, Olivia Gadecki-Lidzija Marozava, Szasznovics 4:6, 4:6
A csoport végeredménye: 1. Ausztrália 2 győzelem/0 vereség, 2. Belgium 1/1, 3. Fehéroroszország 0/2

Az elődöntő párosítása:
Egyesült Államok-Oroszország
Ausztrália-Svájc


Hasonló cikkek