Bíróság elé állhat az észak-komáromi lánybanda 15 éves tagja

Garázdaság és zsarolás bűncselekményének elkövetésével gyanúsítják azt a 15 éves – fiatalkorú – észak-komáromi lányt, aki társaival megalázott, majd fejbe rúgott egy 14 éves lányt. A Komáromban garázdálkodó „lánybandának“ nem ez volt az egyetlen erőszakos ügye, a rendőrök május óta nyomoztak.

Az egész régióban nagy felháborodást okozott, amikor kiderült, fiatal kamaszok bandába verődve terrorizálják társaikat, szóban és fizikailag bántalmazzák őket, de a felnőttektől sem riadnak meg – információink szerint előfordult, hogy hajléktalanokra támadtak rá, volt, hogy több tucatnyian verődtek össze. A sajnálatos, egyben komoly indulatokat kiváltó eseményekről Komárom polgármestere és a városi rendőrség parancsnok-helyettese még május elején számolt be sajtótájékoztatón.

A lánybanda tagjai levideózták agresszív és szégyenletes tetteiket, a felvételeket ezután felöltötték a világhálóra, hogy „dicsekedjenek“ velük. A legdurvább, legnagyobb felháborodást kiváltó videón egy 15 éves lány látható, amint letérdepeltet egy nála egy évvel fiatalabb másik lányt, majd bocsánatkérésre kényszeríti. Más fiatalkorúak is jelen voltak, köztük két 17 éves lány. A nyomozók szerint az áldozatot több 100 méteren keresztül lökdösték, taszigálták, míg a bántalmazás helyszínére, a vasútállomás alatti gyalogjáró bejáratához értek.

A támadó kamasz végül fejbe rúgta térdeplő áldozatát, aki a földre esett – ez világosan látszik a megdöbbentő felvételen. A rendőrség tájékoztatása szerint a bántalmazott lány ezután elmenekült a helyszínről. Nagyjából egy hét alatt gyógyultak be sérülései, legalábbis a fizikai jellegűek.

Az ügyben először a városi rendőrség intézkedett, lementették a bántalmazásokat rögzítő videókat, majd – miután felmerült a bűncselekmény gyanúja – továbbították azokat az állami rendőrségnek.

Október elején lezárták a vizsgálatot. A legagresszívebb 15 éves lánnyal szemben garázdaság és zsarolás miatt vádemelési javaslatot tettek. Miután már betöltötte 15. életévét, nem kiskorúnak, hanem fiatalkorúnak számít, így bíróság elé állítható. Felnőttként 2-től 6 évig terjedő szabadságvesztés jár ilyen bűncselekményekért, fiatalkorú esetében viszont megfelezik a kiszabandó büntetési tételt. A bántalmazó lány édesanyja igyekezett védeni gyerekét, kisebbítve a történtek súlyát. „Valamin összevesztek, egyszerű verekedés volt. Én is voltam fiatal, akkor én is csináltam ilyeneket, mégsem jelentettek fel a rendőrségen“ – nyilatkozta az országos tévécsatornáknak.

Az egyik legkonkrétabb segítség az ilyen esetekre egy segélyszolgálat beindítása lenne. A zaklatásnak kitett gyerekek GPS-helymeghatározással ellátott segélyhívó karkötőt kapnának, amelyen egy pánikgomb található. Ha a gyerekek veszélyben érzik magukat, elég megnyomniuk a gombot, és az a központi biztonsági pultnál jelez, amit a városi rendőrség civil munkatársai figyelnek napi 24 órában.

Az eset óta a városi rendőrök fokozottan ellenőrzik a fiatalkorúak alkoholfogyasztását, illetve gyakrabban járőröznek azokon a helyeken, amelyeket fiatalokból álló csoportok, illetve problémás „gyerekbandák“ látogatnak. Tavasz óta nem hallani újabb hasonló esetekről.

Külhon | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook

Forrás: deltakn.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek