Bíróság előtt tesz vallomást Conte

Matteo Salvini perében tanúként, nem vádlottként hallgatják meg a jelenleg ügyvezető olasz kormányfőt.

A lemondott miniszterelnök Giuseppe Contét hallgatják meg csütörtökön a Gregoretti olasz katonai hajót érintő előzetes bírósági eljárásban, amely a volt belügyminiszter Matteo Salvinivel szemben indult egy migránscsoport 2019 nyarán történt feltartóztatása miatt – jelentette Rómából az MTI tudósítója.

Sárközy Júlia csütörtökön azt közölte: Conte a római kormánypalotában válaszol a vizsgálóbíró, Nunzio Sarpietro kérdéseire. Az eredetileg a szicíliai Catania bíróságán zajló eljárás „kihelyezett” üléséről van szó. Salvini bejelentette, hogy jelen lesz Conte meghallgatásán. A hétfőn lemondott, jelenleg ügyvivő miniszterelnök Giuseppe Contét decemberben várták a bíróságra, de azt kérelmezte, hogy a kormánypalotában hallgassák meg.

Aláhúzza: Contét tanúként hallgatják meg a Gregoretti-ügyben. Az október 3-án kezdődött előzetes eljárás első ülésén a bíró az első és a második Conte-kormány minisztereinek meghallgatását rendelte el. December 12-én Danilo Toninelli, a kikötőkért felelős volt közlekedési és infrastrukturális miniszter, valamint Elisabetta Trenta, a védelmi tárca volt vezetője válaszolt a bíróság kérdéseire.

A Cataniában zajló eljárás a Gregoretti  katonai hajót érinti, amely 2019 július végén öt napig várakozott, mielőtt a fedélzetén érkezett 131 fős migránscsoport tagjai kiköthettek. Salvinivel szemben többek között az érkezők személyi szabadságának korlátozása, hivatali hatalommal való visszaélés, valamint a nemzetközi konvenciók megsértése miatt indítottak eljárást. Salvini védelme szerint a volt belügyminiszter a kormánnyal egyeztetve tagadta meg az emberek azonnali partra szállását arra várva, hogy Róma garanciákat kapjon az Európai Uniótól a csoport tagjainak szétosztására.

Salvini szerdán abszurdnak nevezte, hogy a kormányválság kellős közepén, az egészségügyi és gazdasági vészhelyzetben Olaszország ezzel „töltse az időt és a pénzt.  A volt belügyminiszterrel szemben a szicíliai Palermo bíróságán is előzetes eljárás indult a spanyol civilhajó, az Open Arms ügyében, amely 2019 augusztusában csaknem húsz napig nem kapott kikötési engedélyt. A következő ülést februárra tűzték ki.

Olaszországba tavaly több mint 34 ezer ember érkezett a 2019-ben regisztrált több mint 11 ezerhez képest. Idén január elsejétől 870-en érkeztek, pontosan ugyanannyian, mint a tavalyi év első hónapjában.

Világ tükör | Pannon Hírnök 


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek