Bizonytalan a magyar védettségi igazolvány szlovákiai elfogadása

A szlovák egészségügyi minisztérium még nem tudja, Szlovákiában érvényesnek tekintik-e azokat a védettségi igazolványokat, amelyeket a magyarországi oltás után kapnak a beoltottak.

A szlovák tárca azután válaszolta ezt, hogy kiderült, a magyar kormány a közeljövőben a kettős állampolgársággal nem rendelkező határon túli magyarok, így a szlovákiai magyarok előtt is megnyitná az oltási regisztrációt.

„Az egyes országok oltásainak elismerése jelenleg uniós tagállami és nemzeti szintű egyeztetések tárgyát képezi“ – írta a szlovák minisztérium.

Az elektronikus felület még nem teszi lehetővé a magyar állampolgársággal nem rendelkező, határon túli magyarok számára a jelentkezést. Becslések szerint hozzávetőleg 10.000 szlovák állampolgárságú, magyar nemzetiségű személy él és dolgozik tartósan Magyarországon. A magyar állampolgárság felvétele számukra nem megoldás, hiszen a Fico-féle ellentörvény miatt ebben az esetben megfosztanák őket a szlovák útlevelüktől.

Forró Krisztián, az MKP elnöke az oltási hajlandóság növelését látja a legsürgetőbb lépésnek, s egyben üdvözli a magyar kormány döntését: „Örülünk annak, hogy Magyarország ismét segítő jobbot nyújtott és szolidaritást vállalt a környező országokkal. Egyúttal felszólítjuk Szlovákia kormányát, hogy tegyen meg mindent az oltási hajlandóság növelése érdekében.”

Kövessen minket: Facebook

Külhon | Pannon Hírnök

Forrás: ujszo.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek