Bizonytalanság jellemzi a magyar iroda piacot

A folyamatosan változó bérlői igények miatt bizonytalanság jellemzi az irodapiacot, ugyanakkor a szegmens folyamatosan bővül, a projektek árai azonban emelkedni fognak, részben az alapanyag- és a munkaerő-költségek növekedése miatt – hangzott el a KPMG nemzetközi építőipari felmérését bemutató sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.

A KPMG 29 országban, 186 cégvezető megkérdezésével mérte fel idén az építőipar helyzetét, a nemzetközi felmérésben Magyarországról négy vállalat vett részt: a Market Építő Zrt., a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt., a Futureal, valamint a CÉH Tervező, Beruházó és Fejlesztő Zrt.

Tatár Tibor a Futureal Development Holding vezérigazgatója elmondta, a koronavírus-járvány kirobbanását követő időszakban 3 darab 10 ezer négyzetméter feletti bérleti szerződést kötöttek, az egyik partnerrel pedig folyamatban van az egyeztetés egy további 4000 négyzetméteres irodáról. Mindez szerinte azt jelzi, hogy – egyes nemzetközi előrejelzésekkel szemben – lesz irodapiaci megrendelés. Ugyanakkor közölte, át fog alakulni az irodahasználat, de pontosan a bérlők sem látják, hogy hogyan, ez pedig bizonytalanságot okoz a projekteknél. A bizonytalan bérlői igények, az építőipari alapanyagárak további várható növekedése, a munkaerő-költségek emelkedése és a telkek iránti felfokozott kereslet miatt drágulni fognak a projektek.

Tatár Tibor hozzátette, a magyar logisztikai piac is jelentős fejlődés előtt áll, részben a bérlői igények növekedése, részben pedig a nemzetközi összehasonlításban tapasztalható aránytalanság miatt. Példaként említette, hogy míg Magyarországon a logisztikai piac 3 millió négyzetmétert fed le, Lengyelországban csak Varsó környékén ez az érték 15 millió négyzetméter.

Ezt a tendenciát erősíti, hogy Magyarországon a bankok a legkisebb kockázatot logisztikai és az ipari fejlesztések finanszírozásában látják – derült ki a KPMG felmérésből.

Báthory Balázs, a Market Építő Zrt. vezérigazgató-helyettese úgy vélte, a magyar kis- és középvállalkozásoknak a mostani piaci leterheletség mellett sem lehetősége, sem kapacitása nincs a fejlődésre. Ezért a technológiai fejlődésben, a károsanyag-kibocsátás csökkentésében, fenntarthatóbb müködésük és így hatékonyságuk növelésében is szükségük van a nagyobb cégek segítségére.

A KPMG kutatása azt mutatja, hogy a megkérdezett cégvezetők 36 százaléka szerint a vállalata jól fel volt készülve a pandémia miatt bekövetkezett váratlan helyzetre, 62 százalékuk pedig úgy látta, hogy bár nem volt felkészülve, de nagyon gyorsan reagáltak. A válaszadók 37 százaléka jelezte, projekteiknek több mint 20 százalékát át kellett ütemeznie. A pandémia okozta váratlan helyzethez való gyors alkalmazkodást és az egyes projektek átütemezését a rendezvényen részt vevő vállalati vezetők is megerősítették.


Hasonló cikkek