BLM-szobor miatt támadják az Orbán-kormányt

Célba talált provokáció: egy műalkotás miatt újra Magyarország a brit újság fókuszában.

A következő évi parlamenti választásokhoz közeledően, a konzervatív értékeket hangsúlyozó Orbán-kormány most egy művészeti alkotást támad – írja a The Guardian. Mint írják, a magyar jobboldali párt legújabb célpontja egy, a Black Lives Matter mozgalomhoz kapcsolódó, szivárványszínű, térdelő Szabadság-szobor.

Szalay Péter installációja a IX. kerület köztéri alkotások bemutatására felhívó pályázatának egyik nyertes alkotása. Habár a szobor csak két hétig lesz bemutatva, és még ki sem állították, kormánypárti szószólók már is ledöntenék. Néhányuk egyben abszurdnak tartja a szobrot, és nem csak azért, mert Magyarországon alig él színes bőrű ember.

A Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely szerint „a Black Lives Matter az Egyesült Államokban alapvetően egy rasszista mozgalom, amely nem ismeri el egyenjogúaknak a színesbőrűeket és a nem színesbőrűeket, ami minden normális, a 20. század mércéit elfogadó emberi jogi gondolkodással ellentétes. Ezért nem az a rasszista, aki a BLM-mozgalomnak állítandó szobrot ellenzi, hanem az, aki szobrot állít.

A pályázatot kiíró IX. kerület polgármestere, Baranyai Krisztina a Facebookon közzétett nyilatkozatában viszont úgy véli, a Black Lives Matter célja Magyarországhoz is épp úgy vonatkoztatható, hiszen a rendőri brutalitás és rasszizmus itt ugyanolyan releváns, mint bárhol másutt. Ezzel is reflektálva az Orbán-kormány migráció ellenes kampányaira, illetve a magyarországi cigányok elleni diszkriminatív bánásmódra.

Az Euronewsnak adott interjúban Szalay elmondta, hogy nem bánja, hogy belpolitikai üggyé vált a szobra. Hiszen mint mondja, „a sajtó ezáltal élénkebben foglalkozik a témával, a művel és áttételesen a képzőművészettel is.” Furcsának talán azt tartja, hogy már azelőtt a szobor lendöntésével fenyegetőznek, mielőtt azt látták volna.

(A The Guardian és az Euronews nyomán)

 


Hasonló cikkek